изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:39 EEST
Червените биха по области    
СпортМакар че ГЕРБ взе най-много гласове на провелия се в неделя предсрочен парламентарен вот, БСП спечели битката в повече области. В 11 от регионалните центрове в страната най-много гласове е получила партията на Бойко Борисов, докато оглавяваната от Сергей Станишев формация е била най-предпочи-таната политическа сила в 12 от тях

Това стана ясно от обявените резултати от вота, на базата на обработени 100% от изборните протоколи в страната и 77% в чужбина. Според данните ГЕРБ е спечелила 30,74% от гласовете, Коалиция за България - 27,06%, ДПС – 10,46%, а „Атака” – 7,4%. Под 4-процентовата бариера за влизане в НС остава "Национален Фронт за Спасение на България", на която не й достигат 25 стотни.

Партията на Борисов е получила най-голяма подкрепа в София-град и Софийска област, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Габрово, Добрич, Русе, Сливен и Пазарджик. Докато тя печели столицата и крайморските регионални центрове, социалистите са били в Северозападна България. Най-много бюлетини са пуснати за тях във Велико Търново, Видин, Враца, Монтана, Хасково, Плевен, Ловеч, Стара Загора, Ямбол, Кюстендил, Перник и Смолян. Във всички „червени” области БСП загуби битката с ГЕРБ на предишния парламентарен вот през 2009 г. Най-голяма на вота в неделя е била преднината на ГЕРБ в Пловдив, където социалистите са останали на почти 13% зад партията.

Червените пък са се представили най-убеди-телно във Видин

където са постигнали почти същата преднина пред формацията на Борисов.

ДПС бие от своя страна в 5 области. По традиция освен при вота в чужбина движението доминира в Кърджали, където в получило почти 60% от гласовете. Ръководената от Лютви Местан партия е спечелила надпреварата и в Разград, Силистра, Търговище и Шумен.

Най-високи резултати четвъртата политическа сила, която си осигури място в 42-рото НС - „Атака” е постигнала в Монтана. Там в подкрепа на партията на Волен Сидеров бюлетина са пуснали 11,41% от избирателите.
.
Чуждите наблюдатели: Изборите са легитимни

БТА
Между-народните наблюдатели ще останат в България още 2 седмици.
МАРИАНА ТОДОРОВА

Изборите са легитимни, освен ако съдебната система не докаже, че е имало грубо потъпкване на законите. Това отчетоха международните наблюдатели ден след парламентарните избори у нас.

„Нищо в живота не е черно и бяло, затова не можем да кажем категорично, дали изборите са легитимни или не. Кампанията бе конкурентна, всеки можеше свободно да изкаже мнението си, имаше и достатъчно информация за хората. Но скандалите и купуването на гласове доведоха до недоверие в изборния процес и разочарование в обществото”, коментира Оуен Мърфи от ОССЕ. В тази връзка той призова работата на прокурорите по случая да обхване целия политически спектър, независимо от това коя партия ще формира следващото правителство. „Погледнато отвън, ние не разбираме, защо е толкова трудно да се спре с това купуване на гласове”, възкликна недоумяващо Мърфи.

В предварителния доклад се посочва още, че по време на изборите са били спазени основните човешки права, но са засечени и сериозните нарушения по време на кампанията. В документа е посочено още, че призивите кампанията да се води само на български език, може да се отчете като нарушаване на правата на малцинствените групи.

„Шокирани сме и от нивото на отчужденост между гражданите и политическите институции и дискредитацията на политическите лица”, заяви Андреас Грос от ПАСЕ.
.
ДПС взима два мандата от чужбина
Вотът от чужбина ще размести с един-два мандата конфигурацията в парламента, стана ясно вчера от думите на проф. Красимир Калинов от ЦИК пред БНР. Промяната ще бъде в полза на ДПС, тъй като според междинните данни на изборната администрация партията си докарва най-много гласове от българите зад граница – малко над 41%.Очакваните два мандата от чужбина пък ще осигурят точно необходимите места за БСП и ДПС в парламента, за да съставят правителство. По неокончателните данни и без прибавените гласове на гурбетчиите двете партии имат общо 120 мандата – 85 за социалистите и 35 за ДПС.ГЕРБ печели 24,5% от вота в чужбина, над 7% са за „Център – Свобода и достойнство” и почти 6% - за БСП, показват междинните данни на ЦИК при обработени 77% от протоколите.Общо 115 464 българи зад граница са упражнили правото си на глас, като за сравнение – през 2009 г. те са били над 156 000 души. По традиция най-много са в Турция - 65 035 души, или над 55% от всички българи зад граница. В Испания гласуваха близо 10 000 души, във Великобритания - 4851, във Франция - 2764, в Белгия - 3169, а в Ливан – 109.  http://www.monitor.bg
 


Сходни връзки

Червените биха по области | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди