изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:18 EEST
Цацаров: Ще си свършим работата    
Култура

Ако някой си мисли, че прокуратурата ще бъде пасивен наблюдател на престъпления, е объркал времето, обстановката и човека. Аз се стремя към нормална прокуратура, заяви главният прокурор Сотир Цацаров на безпрецедентна пресконференция, продължила над 2 часа, предаде репортер на БГНЕС.



Ще си свършим работата, заяви той. За това дали е враг на Борисов и Цветанов, главният прокурор уточни, че не е враг на никого. "Всеки има право на мнение. Политиците трябва да решат каква прокуратура искат. Дали искат спокойна безметежна прокуратура, дали искат съгласна прокуратура, дали искат нормална прокуратура. Ако искат нормална прокуратура моите разбирания са, че се стремя към такава. Ако не съм човекът, който може да направи нормална прокуратура, очевидно е допусната грешка, но нямам намерение да променям начина, по който работим досега", категоричен е Цацаров.

В печатницата "Мултипринт" откритите бюлетини са били годни, неохраняеми и готови за експедиция. Това заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов във връзка с безпрецедентния скандал за откритите 350 000 фалшиви бюлетини. Борислав Сарафов изложи част от материалите по досъдебното производство. Той каза, че при огледа на ДАНС в складово помещение в печатницата в Костинброд са открити 10 палета с бюлетини, като складовото помещение, в което са държани, не е било заключено. "Мисля, че прокуратурата беше длъжна да образува досъдебно производство, още повече, че се говори за напълно годни бюлетини, както в справката на ДАНС, така и от експерт по полиграфия от печатницата на БНБ.

Под някои от бюлетините пише Благоевград, Хасково, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Шумен, външно министерство, Варна. Ако приемем, че това е брак, трябва да приемем, че имаме брак предвиден за всеки един МИР. Общо взето тези данни за нас бяха смущаващи и бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участието в изборния процес", подчерта Сарафов.

За действията на прокуратурата в Костинброд Цацаров каза, че е информирал президента Плевнелиев. "Информирах президента Плевнелиев по телефона в петък вечерта. Президентът бе информиран, защото следващият ден е ден за размисъл, а последващият ден е ден на избори. Плевнелиев постави като незабавна задача организирането на охрана на намерените бюлетини. Уверих го, че такава охрана е организирана и е възложена на специалните полицейски сили – жандармерия. Предложих на президента, че разумният подход би следвало да бъде до приключване не на деня на размисъл, а до приключване на изборите прокуратурата да работи активно, но да не изнася каквато и да е информация. Плевнелиев прие напълно това. Това не е отчет на прокуратурата пред държавния глава, но мисля, че в рамките на ден за размисъл това е нормално взаимодействие между институциите", заяви Цацаров.

За мен е необяснимо защо една политическа партия идентифицира себе си с този инцидент, за да твърди, че прокуратурата е свалила техния резултат на изборите с 5-6%. Реакцията на останалите политически партии трябва да се прецени от ЦИК, защото тя според мен беше експлоатация на събитието за собствени политически цели. Прокуратурата не може да бъде обвинявана, че е изнесла такава информация и че е повлияла на гласоподавателите. Прокуратурата не може да заема ролята на пасивен наблюдател. Казах, че подобна позиция не съответства на моите разбирания за работата на институцията, категоричен е Цацаров.

Не можем да говорим за вина на служебното правителство, а за евентуална отговорност на длъжностни лица от състава на МС или от състава на администрацията на МС, заяви Сотир Цацаров. Лицето от администрацията, което е сключвало договора е главният секретар на МС. Той е разпитван два пъти като свидетел до момента. За отпечатването на бюлетините и съхраняването на това, което ви показахме, не е упражнен никакъв контрол от страна на възложителя, категоричен е Цацаров.

Ако главният секретар на МС Росен Желязков смята, че може да си облепи дома с фототапети, ясно показва, че контролът е 0,0%, заяви главният прокурор. След като договорът е изпълнен с останалите бюлетини изпълнителят, ако иска може да си напечата тапети, но матрица няма, има диск, на който това е компютъризирана машина, допълни главният прокурор. Трудно мога да си представя, че една държава, която прави избори, отпечатването на бюлетини се възлага на частна фирма и на тази частна фирма й се възлага транспорта.

Говорим за нормален процес. Извинявайте, но тази държава разполага с печатница на БНБ, тя разполага с достатъчно възможности да осъществи превозването на областните администрации. Защо ни е обществена поръчка за отпечатване на бюлетини и защо са ни всички тези неща – имало ли патрон, нямало ли патрон, когато държавата съвсем спокойно може да определи къде да бъдат печатани бюлетините, попита Сотир Цацаров.

Прокурорите, които са достойни, не са анонимни и са малко по-грамотни от този, който е писал писмото, каза главният прокурор по повод анонимния сигнал, изпратен от мейл, наподобяващ името на Борислав Сарафов. Обяснението на Цацаров е: Писмото е, доколкото разбирам определя три вещици – БСП, Делян Пеевски и третата би следвало да съм аз, които са манипулирали целия спектакъл. Странно ми се вижда, че вчера, след като бе обявено, че прокуратурата и главният прокурор ще поиска имунитета на бъдещ народен представител, че днес се очаква пресконференция на прокуратурата, и че днес някой заяви, че сме смъкнали изборния му резултат с 5-6% - някак си това писмо се вгражда много добре във всички тези тези.

Документите са абсолютно автентични, те не са фалшифицирани и представляват част от проверката, която прокуратурата е възложила на ДАНС, но те са приложени избирателно, те са подбирани, липсва самата справка, най-малко, поясни главният прокурор. Според Цацаров целта на "услужливия мейл" е буквално да опровергае това, което съобщава прокуратурата днес. Документите не са изтекли от прокуратурата. На подателя на мейла ще кажа само, че трябва да чете много внимателно, каза още Цацаров. Сигналите и оригиналите на тези документи, които са излезли в интернет пространството не са се намирали в прокуратурата, те се намираха в ДАНС, съобщи главният прокурор.

"Ясно обяснихме - ние не считаме, че документите са изнесени от прокуратурата. Не съм разпоредил още проверка поради липса на технологично време, сега като приключим ще направим и това. Не ми е пратено писмото от оригиналния мейл. Очевидно мейлът е имитация на този на Борислав Сарафов", подчерта Цацаров.

БГНЕС припомня, че в деня за размисъл преди изборите на 12 май, прокуратурата разби нелегална печатница на ГЕРБ с 350 хиляди фалшиви бюлетини. Случилото се е безпрецедентно в най-новата история на България - никой не се е опитвал да фалшифицира изборите в страната по такъв нагъл начин. Прокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпления. Операцията е проведена в град Костинброд. Печатницата е собственост на фирма Мултипринт. Нейният собственик е близък на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - общинският съветник от ГЕРБ Йордан Бончев.

350-те хиляди бюлетини, които бяха открити в печатницата в Костинброд и които са извън необходимата бройка за парламентарния вот, не са технологичен брак, уточни ВКП. Според договора за обществената поръчка печатницата е била охранявана от Съдебна охрана до 9 май. Според българското законодателство, ако клаузите на договора за отпечатването на бюлетините не са спазени, отговорност носи министър-председателят. Тази отговорност не свършва на 8 май, когато е приключило отпечатването на бюлетините, допълниха още от прокуратурата. Отговорният за последните скандали, които очерниха имиджа на България по света, Цветан Цветанов в типичен стил заяви, че всичко това е инсинуация и сценарий.

Само няколко часа след като Бойко Борисов безпрецедентно обвини вчера прокуратурата за загубата на 5-6 процента, се появи анонимен мейл в подкрепа на тезата на лидера на ГЕРБ. Мейлът, който е изпратен като анонимно писмо с подател името на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, е пуснат 10 часа по-рано от пресконференцията на главния прокурор Сотир Цацаров. Писмото е пуснато и само няколко часа, след като главният прокурор категорично потвърди, че ще бъде поискан имунитетът на Цветанов заради тежките нарушения при подслушването на президента, политици, министри, журналисти и еврокомисаря Кристалина Георгиева. Писмото е изпратено до няколко редакции.

Анонимката директно подкрепя ГЕРБ, Цветан Цветанов и Бойко Борисов. Според мейла "акцията в Костинброд била поръчана от Делян Пеевски". Анонимката е подписана от "достойни прокурори". В текста, обаче, никъде не се споменава за откритите 350 000 фалшиви бюлетини. Прикачени са общо четири файла – факсимилета от два сигнала за готвени манипулации на парламентарния вот, подписани от Мая Манолова от БСП, постановление за образуване на разследване за престъпление по служба, както и снети на 10 май обяснения от Йордан Бончев за това, че намерените бюлетини са технологичен брак. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Цацаров: Ще си свършим работата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди