изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:36 EEST
Петима от ВСС искат дисциплинарно производство срещу Кокинов    
Ред и сигурност

Петима членове на Висшия съдебен съвет подадоха в деловодството на ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор на София - Николай Кокинов, съобщиха от ВСС.



То е по повод действия, с които той е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати и е уронил престижа на съдебната власт.

БГНЕС припомня, че на 13 май Етичната комисия към ВСС взе решение да поиска образуване на ново дисциплинарно производство срещу бившия вече градски прокурор Николай Кокинов. "8 души гласуваха, че има достатъчно данни за извършени дисциплинарни нарушения и в близките дни ще бъде внесено предложение във ВСС от минимум петима негови членове за образуване на дисциплинарно производство", каза председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров.

Скандалният отстранен градски прокурор Николай Кокинов бе поканен и трябваше да бъде изслушан от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет. Етичната комисия все пак реши, че ще бъде търсена дисциплинарна отговорност на Кокинов за уронване на престижа на съдебната власт заради скандалната среща с Бойко Борисов и Мирослав Найденов в Банкя.

От разпространените аудиозаписи до медиите преди седмици стана ясно, че Кокинов предава абсолютно противозаконно на Борисов данни от прокурорски проверки. Самият Борисов също извършва престъпление като взема документите, смятат юристи. И тримата участници в разговора – Борисов, Найденов и Кокинов са разпитани в прокуратурата.

Пръв бе разпитан Николай Кокинов, който категорично потвърдил автентичността на скандалния разговор в Банкя. На 8 май, близо два часа, беше разпитван и бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Поради сигнал за бомба в Съдебната палата обаче разпитът на Найденов беше преместен в Специализираната наказателна прокуратура.

От записите стана ясно, че бившият премиер е осъществил престъпление по чл. 289 от НК, а именно – някой, който склонява орган на прокуратурата да отклони наказателно разследване срещу уличено лице. "Бившият министър-председател Борисов привиква софийския градски прокурор Кокинов в 8 сутринта, не за да пият кафе и да разговарят, а за да обмислят, обсъдят делото на министър Найденов, евентуалните заплахи към министър Найденов по това дело, какво може да се случи, какви са доказателствата по това дело, каква е тяхната сила. Нещо повече, той там получава и класифицирана информация, която е следствена тайна, разпространява я в телефонен разговор с неизвестно лице и ред други неща, които ако ги добавим към престъплението с Мишо Бирата, оформят доста теми на разговор с прокурорите", каза бившият депутат и известен юрист Минчо Спасов по повод разпита на Борисов във ВКП.

Главният прокурор Сотир Цацаров определи като най-голямо нарушение предаването от страна на Кокинов на Борисов на резултати от прокурорска проверка. Цацаров преди няколко дни заяви, че и тримата участници в скандалния разговор са отрекли да са правили записа. Според юристите Борисов, Найденов и Кокинов са извършили тежко престъпление. Последствията за тримата участници в разговора са записани в НК – те може да получат от 3 до 6 години затвор. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Петима от ВСС искат дисциплинарно производство срещу Кокинов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди