изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:27 EEST
Мощно торнадо удари предградие на Оклахома Сити    
По света

Най-малко 51 души са загинали при мощно торнадо, което премина през предградието Муур на Оклахома сити, съобщиха от спасителните служби.



Загиналите деца при срутване на начално училище са 7. 24 души се водят все още за изчезнали, съобщи местния тв канал KFOR. Друго начално училище в Муур също е сериозно пострадало от торнадото, но там няма нито една жертва, твърди телевизията. Губернаторът на щата Мери Фейлин, която даде пресконференция, не посочи конкретен брой жертви и ранени, а само посочи, че има такива. Торнадото бе с най-голяма мощ в диаметър 3 км. Стотици къщи са разрушени. Според медицински представител на градчето с население 55 000 души, има сериозен риск жертвите да се окажат и повече.

Районът около най-пострадалото училище е отцепен и родителите не се допускат. На място действат спасителни екипи, които претърсват развалините. Медицинският център на Муур е евакуиран. Пациентите се пращат по други болници. На място за оказване на помощ е повикана жандармерия. Организирани са импровизирани укрития в центъра на Оклахома Сити - най-вече в църкви. В по-късните часове, след като премина през сателитното градче Муур, сега торнадото изглежда, че заплашва друго предградие - Мийкър.

Според телевизия KFOR четирима души от едно семейство, включително и бебе, са загинали, опитвайки се да укрият в хладилна камера. В същото време една от оцелелите разказа, че се е скрила във ваната си заедно с кучето си, като се е покрила с възглавници, за да се запази от отломките. Местна телевизия показа кадри, заснети с хеликоптер, на напълно разрушени къщи на площ от десетки хектари. Картини на струпани една върху друга коли, съборени стени, паднали хангари, бродещи хора сред развалините.

Националната метеорологична служба изчисли, че торнадото е със сила EF-4 по скалата за мощност на торнада. Това означава, че съпровождащите го ветрове духат със скорост между 260 и 320 км./ч. "Прогнозите са, че бурята ще продължи да се разгръща в Оклахома, каза по-рано по Си Ен Ен губернаторът на щата Мери Фейлин. Метеорологичните служби призовават населението да се укрие и по възможност да не излиза.

Президентът Барак Обама следи развитието на ситуацията, каза представител на Белия дом. Федералните служби за спешни ситуации са в готовност да се намесят. Торнада често преминават през полетата на Оклахома, но досега рядко се е случвало да засегнат обитаван район. /АФП

Вашингтон / САЩ

http://news.bgnes.com/

 


Сходни връзки

Мощно торнадо удари предградие на Оклахома Сити | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди