изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:56 EEST
ЧАСТНА КОМПАНИЯ ЩЕ ПОМАГА НА „ВИК” ЗА ВОДНИЯ ЦИКЪЛ    
Икономика

За първи път в Добрич с цел подобряване на работата и услугата, предоставяна от местното ВиК, което е държавно, ще бъде привлечена частна компания, която ще управлява и реализирането на водния проект на общината за над 120 млн. лв. Това съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Милена Крумова на форум за ВиК сектора, който се проведе в столицата в края на миналата седмица.



Тя съобщи, че До привличането на частна фирма се е стигнало след като разработеният проект показал, че ефектът от модернизация на ВиК-мрежата може да доведе до това част от старата мрежа да изгърми, в резултат на повишаване налягането, представи образно ситуацията Малина Крумова.
Тя посочи, че трябва да има правилна подготовка на инвестициите за намаляване на загубите на вода, защото има риск в един момента да се окажем с водна инфраструктура, която не води до подобряване на услугата и намаляване на загубите, защото изисква повече разходи за управление и поддържане.

Договори за услуги, обвързани с постигането на резултати. Този нов модел за навлизане на бизнеса във ВиК-услугите представи Ивайло Колев от Световната банка. При тях на частна компания се възлага намаляване на загубите на вода, като заплащането на услугата е обвързано с постигането на предварително зададени нива и конкретни резултати.
За да навлезе частният бизнес в управлението на ВиК-сектора, е необходима промяна в регулаторната рамка и по този въпрос вече се работи с Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, каза Колев.

Има различни модели на публично-частно партньорство (ПЧП). На обществото и властите у нас трябва да стане ясно, че ПЧП не е корупционен модел, а възможност за решаването на проблеми, каза Малина Крумова.
Mediapool/НДТ

 

 


Сходни връзки

ЧАСТНА КОМПАНИЯ ЩЕ ПОМАГА НА „ВИК” ЗА ВОДНИЯ ЦИКЪЛ | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЧАСТНА КОМПАНИЯ ЩЕ ПОМАГА НА „ВИК” ЗА ВОДНИЯ ЦИКЪЛ
Автор: Anonymous да 2013-05-23 @ 08:26 EEST

Нужна е повече яснота в поръчката: Коя е частната фирма, как е спечелила поръчката, от тази фирма ще има ли нови  работни места за добруджанци, кои граждански организации ще контролират изпълнението...

ЧАСТНА КОМПАНИЯ ЩЕ ПОМАГА НА „ВИК” ЗА ВОДНИЯ ЦИКЪЛ
Автор: Anonymous да 2013-05-23 @ 11:55 EEST

мисля че трябва повече информация за тази "велика" сделка!

ЧАСТНА КОМПАНИЯ ЩЕ ПОМАГА НА „ВИК” ЗА ВОДНИЯ ЦИКЪЛ
Автор: Anonymous да 2013-05-24 @ 09:51 EEST
Без да искам ще предположа ,че частната фирма е Екофлуид....

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди