изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:55 EEST
ЗАЩИТНИК НА ЯЙЛАТА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО КМЕТА НА КАВАРНА    
ЕкологияВладо Руменов - един от защитниците на природно-архелогическия резерват "Яйлата" е изпратил Отворено писмо до кмета на Каварна Цонко Цонев и директора на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева, научи НДТ.

В него Руменов отбелязва, че той е художник, който работи в Националната художествена галерия, а от 1981-ва година и във филиала й за старо българско изкуство, музея за икони Криптата. Чрез писмото си до кмета и директора на музея Руменов отправя предложение да се направи цялостно археологическо проучване на Яйлата и всичко открито да бъде подобаващото експонирано, което според Руменов, ще допринесе освен за увеличаване на туристопотока в региона и за изясняване историята на българския Североизток. Той припомня в писмото си, че според учени, през Средновековието районът е бил исихастко средище, своеобразен гигантски скален манастир. Руменов припомня още, че множеството скални ниши има изсечени надписи и кръстове и нищо от това не е археологически изследвано. "Госпожо Мирчева, Господин Цонев, не зидайте крепости!

Осигурете достъп до вътрешния западен пещерен комплекс, който се простира от северния до почти южния край на Яйлата и го поддържайте. Ако имате нужда от консултант при намирането на пещерите от скалния комплекс, съм на Ваше разположение. Туристите ще бъдат впечатлени" - пише Руменов.

Както НДТ писа, Владо Руменов и други природолюбители и защитници на Яйлата се обявиха против строеж на рибарска хижа от братя Павлови. Със заповед кмета бе спрял строителството на обекта още преди протеста на защитниците на резервата пред общината в Каварна. Спешна проверка, която извърши ДНСК, излезе с резултат, че строителството е незаконно и обектът трябва да бъде премахнат. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАЩИТНИК НА ЯЙЛАТА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО КМЕТА НА КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди