изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:02 EEST
Плевнелиев: Проучвателният мандат е успешен    
Новини

Проучвателният мандат е приключил успешно и вече подписах указ, с който предлагам на Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател на следващото българско правителство.



Това каза държавният глава Росен Плевнелиев, след като кандидатът за премиер Пламен Орешарски представи състава и структурата на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС. Приветствам стремежа на г-н Орешарски през изминалите дни да постигне широка основа на консенсус с бизнеса, с много граждански организации. Конституцията не ми възлага да правя оценка на предложения състав и структура на предложения Министерски съвет, парламентът ще даде тази оценка, заяви Плевнелиев.

Правителството ще получи оценка - това ще бъде най-тежката, искрена и най-важна оценка, тази на гражданите, допълни още държавния глава. Той посочи, че трябва да се работи в посока на гарантиране на приемственост, трябва да се запази постигнатото, а там където има проблеми да се решават. На всеки политик не му е лесно да работи при ниска степен на доверие, подчерта Плевнелиев и допълни, че уважава Пламен Орешарски именно за решението да поеме държавата в този тежък период. Като президент ще подкрепя всички действия за доброто на нацията, заключи Росен Плевнелиев.

Опитах се да представя на президента логиката за съставянето на кабинета. Логиката е професионалната експертиза и опита, както и тези специалисти да се справят с тежката работа, която предстои в следващите няколко години, каза от своя страна бъдещият министър-председателя Пламен Орешарски. От първостепенна важност са отношенията ни с партньорите ни от Европейската общност. И приоритетът е за координиране на частните инвестиции и привличането им. Бързината, с която беше съставен този кабинет ни даде възможност да се съобразим и с настроенията на гражданското общество. Искам да благодаря на президента и при бързо гласуване утре, ще направя всичко възможно да осъществя добро взаимодействие с президентската институция, каза Орешарски.

Много се радвам, че в кратко време господин Орешарски успя да предложи сериозна програма за действие, каза лидерът на БСП Сергей Станишев. Не е въпросът просто да има кабинет, а да изведе България чрез възстановяване на българската държавност, икономическо развитие и социална справедливост. Г-н Орешарски имаше силно разбиране от моя страна за формиране на кабинет от силни професионалисти, които познават проблемите и които са готови да носят отговорност и свършат работа, каза Станишев.

Според него има много силна вътрешна логика в структурирането на позициите на кабинета. Министерството на вътрешните работи беше силно партизирано и то не трябва да бъде в услуга на една или друга партия, затова там няма силов вицепремиер, като и няма и от министерството на финансите. Много ясни са критериите, особено за министерствата, които работят с европейските фондове. Почти 1 млрд. от средствата, които се полагат на България могат да бъдат загубени. Наред със спешните мерки за социалните плащания трябва да се договарят и средствата от ЕС, заяви Станишев. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Плевнелиев: Проучвателният мандат е успешен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди