изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:15 EEST
Турският премиер отстъпи пред протестиращите в Истанбул    
По светаХиляди протестиращи в Истанбул отбелязаха като победа оттеглянето в събота на полицейските сили от емблематичния за града и страната площад "Таксим", който стана арена на една от най-големите протестни прояви срещу управлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Повод за продължилите втори ден протести бе проектът на местните власти да ликвидират съседния парк "Гези" с неговите 600 дървета, за да се изгради търговски комплекс. Протестът в Истанбул се прехвърли и в столицата Анкара и други големи градове на Турция.

"Оставка на правителството", "Тайип, ние сме тук, а ти къде си", скандираха демонстрантите, докато полицията премахваше загражденията от площада. Оттеглянето на полицията и откритият достъп до парка намали донякъде напрежението в Истанбул, макар че в някои райони на града полицията се опитваше до късните часове на съботния ден да успокоява отделни групи протестиращи.

Засега данните за арестуваните и пострадалите са непълни. Първоначало бе съобщено за 81 арестувани в Истанбул и 115 в Измир, впоследствие се говореше за 900 арестувани в цялата страна. Предполага се, че десетки, особено екстремистки настроени хора, са задържани в Анкара и други градове.

Реджеп Ердоган бе призовал за незабавно спиране на насилието и призна, че полицията може да е допуснала "крайни" действия. "Призовавам протестиращите незабавно да спрат демонстрациите си", заяви премиерът в реч, произнесена вчера. "Истина е, че е имало някои грешки, екстремизъм в отговора на полицията", посочи Ердоган. Вътрешното министерство добави, че ще бъде предприето разследване срещу полицейските служители, които са действали "непропорционално". Турският премиер обаче остана непоколебим, че бизнес планът ще бъде осъществен. /АФП

http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

Турският премиер отстъпи пред протестиращите в Истанбул | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди