изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:52 EEST
Чистката в МВР започна    
Ред и сигурностЧистката в МВР след смяната на властта в страната започна. Цветлин Йовчев предприе реализацията на „първия проект” на всеки вътрешен министър веднага след влизането му в сградата с лъвовете на ул. „Шести септември”. По традиция смяната на политическата власт е съпроводена от рокади в професионалното ръководство на полицията.

В понеделник МВР се раздели с още един от близките до бившия вътрешен министър кадри. Това е шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи Валери Йорданов. Той е отстранен от Йовчев с мотива „неупражнен контрол”. Новината бе съобщена от БНР, а след това в ефира на националното радио вътрешният министър обясни, че има и други промени.

Преди Йорданов от МВР си тръгнаха главният секретар Калин Георгиев, който миналата седмица се пенсионира, а преди това същото стори и шефът на ГДБОП Станимир Флоров, който бе отстранен от длъжност в разгара на предизборната кампания, заради изтекли анонимно в медиите документи за разработки срещу него от преди 12 години.

Валери Йорданов беше назначен за директор на СДВР в първите дни от мандата на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той замени Николай Янев, който пък беше поставен на поста от предшественика на Цветанов – Михаил Миков. Трябва да се отбележи, че Калин Георгиев и Станимир Флоров заеха постовете си на главен секретар и на шеф на антимафиотите също със заповед на Цветанов.

По-късно през деня ведомственият пресцентър на МВР информира, че освен Йорданов с постовете си се разделят и шефовете на полицейските дирекции във Видин, Кюстендил, Монтана, Плевен и Търговище - Цветан Петков, Георги Джоглев, Даниел Псалтиров, Мирослав Петров и Станимир Парашкевов.

„Бърза реализация на наказателната отговорност, планиране на базата на ежемесечен анализ на критичните места и маршрути, както и на криминалните престъпления по вид, място и време на извършване, подобряване на организацията на патрулно-постовата дейност, отговорност на патрулиращите за случващото се в съответния район, засилен контрол и координация с Главна дирекция „Национална полиция” - вътрешният министър посочи тези конкретни стъпки за повишаване на ефективността на полицейската дейност. На директорите на областни дирекции на МВР е даден едномесечен срок за оптимизиране на работата във връзка с тези мерки”, посочват още от пресцентъра на МВР.

Чистка? В никакъв случай!

В никакъв случай не съм започнал чистка. Освободих директора на Столичната дирекция на вътрешните работи. По-скоро поисках оставката му, заради неупражнен контрол във връзка със случая, който беше разгледан в медиите - при който полицаи наблюдават как се продават контрабандни цигари. Това е абсолютно недопустимо. Това е нещо, което по никакъв начин не мога да си представя, че ще продължи да се случва в МВР”, обяви Цветлин Йовчев пред БНР. Поради същата причина е отстранен и шефът на столичното Трето РПУ Валентин Симеонов.

Министърът отрече, че кадровите промени по върховете на полицията са израз на реваншизъм спрямо близките до Цветанов служители.

Ако някой може и се опита да докаже такава теза, в този контекст, съм готов да изслушам аргументите. Но при всички положения мога да ви уверя в едно – всичко, което правя и ще правя в МВР ще следва принципна логика на това какви са резултатите. Дали съответният служител има компетентността, знанията и уменията, какъв е приносът към постигане на целите, какъв е интегритетът му към системата и доколко притежава лични качества, за да заеме съответната длъжност. От нищо друго няма да се водя в решенията си, обясни Йовчев, който още в първите си изяви обясни, че е експертен министър.

Опасен модел

Йовчев оправда законодателните намерения на управляващите да извадят ГДБОП от МВР и да прехвърлят антимафиотите към ДАНС с аргумента, че силовото министерство е концентрирало огромна власт.

„Защото освен полицейските правомощия и всички специфични методи, които може да използва ГДБОП, включително и внедряване на офицери и създаване на прикритие, то представете си и, когато разполага с целия ресурс на службата за подслушване и с репресивния апарат на полицията. И това, че по закон директорът на ГДБОП е заместник-главен секретар. Т.е. той може пряко да разпорежда всяко едно от тези звена. Значи моделът е много по-опасен и, ако се опасяваме, че някой може да използва такава структура за политически поръчки, то с тази реформа тези възможности ще намалеят значително”, каза МВР шефът. http://btvnews.bg

 


Сходни връзки

Чистката в МВР започна | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Чистката в МВР започна
Автор: Anonymous да 2013-06-03 @ 19:14 EEST
Просто Йончев трябва да се разграничи от Румен и да го направи публично!
Чистката в МВР започна
Автор: Anonymous да 2013-06-05 @ 07:31 EEST
Скоро и вас ще очистят...
Чистката в МВР започна
Автор: Anonymous да 2013-06-06 @ 23:31 EEST
България е един огромен куклен театър!Всичко се обърка-кой на кого дърпа конците само Господ знае...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди