изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:25 EEST
Българската компания „Клас Олио“ подписа договор за износ с Китай на стойност 1,5 млн. евро    
Китай

Българска компания за производство на слънчогледово олио подписа договор за износ с Китай на стойност 1,5 млн. евро. Сделката бе осъществена в рамките на Българо-китайски бизнес форум, организиран в партньорство между Българската търговско-промишлена палата, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България, Министерството на търговията на Китай и посолството на Китай.



 

Г-н Ли Кан, Вице президент на водещата китайска компания China Sinopharm International Corporation, сключила днес договора за внос на българско олио, съобщи, че планира за тази година да внесе в Китай 300 000 тона от стоката. По последни данни на компанията тя държи до 60 на сто от вноса на слънчогледово олио в Китай. Преди 2000 г. основният внос е бил от Аржентина, а след това - от Украйна. От днес и българската фирма „Клас Олио” ООД, с.Карапелит, обл.Добрич,  е вече на азиатския пазар. Изпълнителният директор Ерхан Фикрет, който подписа договора от българска страна, сподели, че е изключително горд от факта, че изборът на китайската корпорация е паднал именно върху неговата фирма.

През последните години вносът на хранителна и селскостопанска продукция в Китай се увеличава, отбелязва  г-жа Дияна Найденова - директор на дирекция "Външноикономическа политика" към Министерството на икономиката. „През следващите години се очаква Китай да се оформи като най-голям и доходоносен пазар на хранителни продукти в световен мащаб.”, допълва още Найденова.

По изнесени данни на българското икономическо министерство, износът на България за страните от Азия расте с 27 на сто, като най-голям е ръстът в експорта  за Китай - над 88 на сто за миналата година. Китай е втори партньор сред експортните ни дестинации извън ЕС след Турция.

Заместник генералният директор на отдел "Външната търговия" на Министерството на търговията на Китай – г-н Бао Линг отбелязва, че търговията между България и Китай има голям потенциал. А какво по-добро начало за повишаване равнището на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни от сключения вече  договор за милиони?

Зорница Кръстева

 


Сходни връзки

Българската компания „Клас Олио“ подписа договор за износ с Китай на стойност 1,5 млн. евро | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди