изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:05 EEST
ТРИТОННА КОЛОНА БЕ ПРЕНЕСЕНА ЗА ЛАПИДАРИУМА    
НовиниВ Добрич бе пренесена от екип на Регионалния исторически музей кръгла базалтова колона с височина 2, 86 м и тежина от 3 тона. Тя ще бъде разположена в центъра на лапидариума, който се изгражда в центъра на града. Колоната е била в границите на село Поручик Гешаново, на брега на широко суходолие.

Засега няма данни за нейния произход или археологически контекст. По въпроса не знаят нищо и жителите на селото. Предвид липсата на държавни музеи в някои от общините на областта РИМ-Добрич по този начин полага усилия за съхранение на тези старини и едновременно с това решава и стоящите си музейни задачи, съобщи директорът на музея Костадин Костадинов. Той  и Айля Исмаил – фондохранител в отдел Археология пренесоха  са били ангажирани с пренасянето на колоната.

К. Костадинов уточни, че това е началото на поредица подобни действия за установяване и опазване на археологически архитектурни останки на територията на Добричка област.

            Екипът на музея изразява своята благодарност на Атанас Атанасов, собственик на фирма „Атанасов груп”, и на Петко Петков, кмет на община Добричка, без чието съдействие и помощ действието по пренасянето нямаше как да са осъществи. НДТ

 


Сходни връзки

ТРИТОННА КОЛОНА БЕ ПРЕНЕСЕНА ЗА ЛАПИДАРИУМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди