изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:26 EEST
Протестиращи: Проблемът не е в хората, а в системата    
Общество

За пета поредна вечер в София се провежда многохиляден протест срещу начина на управление в страната, предаде репортер на БГНЕС. Недоволните граждани скандират "Всеки ден ще е така до победата", "Оставка" и "Мафия", бият тъпани и надуват свирки. Проблемът не е в хората, а в системата, гласи един от плакатите на протеста.



Шествието на протестиращите тръгна от Министерския съвет през Народното събрание и Орлов мост, за да продължи през булевард "Евлоги и Христо Георгиеви", за да достигне до НДК, където се намират офисите на партия ГЕРБ. След това демонстрантите тръгнаха по булевард "Витоша", където ги завари мръкването. От Съдебната палата свиха по "Позитано", преминаха пред централата на БСП и от там тръгнаха обратно към Министерския съвет.

По данни на полицията в днешния протест са участвали около 7000 души. До 20.00 часа са задържани 9 души в столичното Пето РУП. За част от тях е получена информация от самите протестиращи. У някои са намерени хладно оръжие и други забранени при посещение на масови прояви предмети. Има и такива без документи за самоличност. С помощта на гражданите са локализирани групи, за които има данни, че подготвят безредици.

Началото на протеста беше белязано от малък инцидент. Пред сградата на правителството едно от протестиращите момичета успя да премине през загражденията. То бързо беше прибрано от охраняващите полицаи. За миг хората опасно се приближиха към загражденията с викове момичето да бъде пуснато. Положението беше овладяно много бързо без допълнителни инциденти.

Началото на протеста този път беше предшествано от нетрадиционен форум, организиран във Фейсбук. Това беше рисунка на асфалт. Организаторите бяха приготвили листове, на които всеки можеше да отговори на зададен към него въпрос. Какво ще ни накара да поемем отговорност за нещата, за които ни пука? Това беше един от въпросите, които бяха написани на листовете. Под въпроса двама души бяха отговорили – надежда и добър пример. На друг лист беше написано: как този протест ще влезе в историята? Отговорите към него бяха: като най-интелигентният и най-младият. "Системата е счупена. Стар софтуер, вие се нуждаете от ъпгрейдване". Това гласеше един от плакатите, написан на английски.

Пред БГНЕС политологът Евгени Дайнов коментира, че по улиците на София е така наречената средна класа. "Те нямат социални искания и желаят промяна в системата", заяви проф. Дайнов. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Протестиращи: Проблемът не е в хората, а в системата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди