изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:07 EEST
ЗАПОЧНА ЖЪТВАТА НА ПШЕНИЦА В ДОБРУДЖА    
Земеделие399 кг от декар е средният добив от ечемик, сочат данните на Областната земеделска служба в Добрич. До момента са реколтирани близо 50% от засетите през есента площи с ечемик. В крайморската община Шабла жътвата на тази култура вече е приключила на 100% със среден добив от 450 кг/дка.


Започна жътвата и на пшеница. Ожънатите декари до момента представляват едва 5% от житните посеви. Пъстра е картината на резултатите от добивите. По 526 кг от декар са пожънали в община Добричка, 470 кг от декар в община Каварна, 450 кг от декар в община Тервел. Първите зажънвания в общините Крушари и Шабла са показали съответно 360 и 350 кг от декар. Общо за цяла Добричка област средните добиви възлизат към момента на 430 кг от декар. Жътвата на пшеница върви с неравномерни темпове, тъй като ежедневните краткотрайни валежи възпрепятстват на места прибирането на реколтата.

„Бялата“ жътва започна с 10-15 дни по-рано от обичайното за Добруджа, коментират земеделски производители. Според Димитър Катранджиев, фермер от региона на село Спасово, пшениците тази година са узрели по-рано заради ранната и топла пролет. Засушаването през май и юни доведе до по-бързо прегаряне на житата и затова комбайните вече навлязоха в нивите. Това неминуемо ще даде отражение върху добива, коментира още Димитър Катранджиев. Въпреки това полетата с пшеница имат заложени добри добиви и крайните резултати за количество  и качество ще бъдат ясни след жътва.

Според някои стопани търговията при житото ще започне при цена около 350 лева за тон. Цената на българското зърно силно се влияе от количествата, които традиционните производителки като Русия и Украйна ще изнесат на пазара. Някои търговци вече излизат с данни за свръхпредлагане от тези страни. Всичко това може да изиграе лоша шега и на останалите страни от Черноморския басейн и да свали цените на пшеничното зърно. От друга страна, в момента американските фермери не могат да реализират продукцията си заради наличие на ГМОБиотехнологии и ГМО
и това прави европейската пшеница още по-атрактивна.
НДТ/АГРО.БГ

 


Сходни връзки

ЗАПОЧНА ЖЪТВАТА НА ПШЕНИЦА В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди