изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 06:42 EEST
13 ГОДИНИ ПРАЗНУВА ДНЕС „ХОБИСКЛУБ”    
ИнтервютаДнес неправителствената организация „ХобиСклуб”, която обединява хора със зрителни проблеми и техните приятели, отбелязва 13 години от създаването си. В навечерието на празника гостувахме в клуба й, където ни посрещнаха председателят Иван Тодоров и около 50 членове на „ХобиСклуб”, събрани от поредната интересна тема за обсъждане, а и, за да отбележат поредния личен празник на свой приятел. Попитахме ги какво е онова, което ги води в клуба, какво им дава той.

 Гинка Петрова е от първите членове на „ХобиСклуб”. Споделя, че са привлечени от добротата, човечността и това, че ги събира не идеята да се нахранят или надприказват, а за да научат нещо ново. „Тук винаги има лектори, които ни поднасят повече информация за исторически дати и събития, за религиозни празници или други поводи, научаваме нови неща, а не идваме само да стоим в клуба. И всички са много добродушни”, подчерта г-жа Петрова. Светла Василева членува в клуба от 2006 г. и споделя „Благодарение на този клуб, се почувствах жива, защото бях изпаднала в страшна изолация. Слепотата ме изолира. Тук, в лицето на председателя г-н Тодоров и на всички останали, чувствам подкрепа. Тук всички се подкрепяме. Освен това имаме възможност да развиваме своето хоби, своите интереси”. Модерната дума „интеграция” тук се реализира на дело, завързват се приятелства, споделяме празненствата на нашите близки, споделя още Светла Василева. Димитър Кънчев, който е от най-новите членове на организацията, споделя, че е много доволен от участието си в нея, тъй като в клуба се събират много интелигентни хора. „Това ми направи впечатление още преди да стана член на „ХобиСклуб”. Тук винаги има тема за разговор. Всеки вторник има различни теми, които се обсъждат и всички са активни. Колективът е много добронамерен”, споделя г-н Кънчев.   

В навечерието на празника

- Предстои рожден ден на „ХобиСклуб”, как ще го отбележите?

-      Посветихме един от проектите, по програма „Финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност”, на тази годишнина. Всички ще се съберем в този ден и ще отпътуваме до определено място, което наистина е доста вълнуващо, защото там са загинали хиляди български, добруджански войни. Ние признателните добруджанци, решихме точно на този ден да поднесем цветя на тези хора. Нашите членове пожелаха да отидем до Тутракан, защото мнозина не са ходили до там. Освен това, ще съчетаем пътуването със среща с приятели в Силистра – с неправителствена организация „Съпричастие” с ръководител Красимира Георгиева. Тя ще ни посрещне, ще ни разходи из Силистра. Ще обменим информация за работата на тяхната организация и нашата, което ще бъде от полза. Така че, надявам се на хубав ден и вечерта да се приберем живи и здрави. Така че, имаме посвещение на този рожден ден. Следващият ден –  петък, ще се съберем на парче торта, така че два дни ще празнуваме рожден ден.

-      Отбелязвате 13-и рожден ден, каква е кратката ви равносметка за тази тийнейджърска възраст какво успя да постигне клубът?

-      Успя много, защото имаме 21 проекта, посветени на самите хора. Това е разликата между нас и казионните организации, защото чрез проекти се научихме да насочваме средствата само за хората. Знаете, че при проектите няма как да се правят никакви отклонения. Това много ме радва - 21 проекта, които сме реализирали, като сега изпълняваме последния. Наред с това, знаете, „ХобиСклуб” е винаги авангарда на протестите. Понеже тази тема сега е актуална, трябва да посоча, че не е имало и година, в която да не сме се възползвали от Международния ден на протеста на хората с увреждания – 5 май. С музика ли не бе, с плакати, с прерязани микрофони ли не сме излизали на протеста. Тази година международният ден съвпадна с Великден, така че не можахме да кажем нашите искания, а има много неща за казване. Един от важните въпроси, които тежат на хората с увреждания, това е този за ТЕЛК-овните решения. Този закон е изключително несправедлив към хората с увреждания. Определено трябва  нов закон, който да не позволява хората да остават без пенсии. Сега се получава така, че спират пенсиите и с месеци хората чакат новото ТЕЛК-ово решение, като през това време остават без средства. Другият проблем е свързан с чл. 52, 53 в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, който невероятно затруднява хората. Кара ги да събират някакви бележки, за да получат 50 лева добавка за годината, а трябват три бележки да се представят.

-      Какво за Вас е най-големият успех от това, което сте постигнали като организация?

-      Удовлетворението на хората е моята награда. Знаете, че аз не получавам заплащане, а всички организации получават. Макар да ми е трудно, мисля, че не това е най-важното. Доброволният труд е възмезден много повече с доволството  на хората.

-      Колко са членовете на организацията в момента?

-      Сега сме 177, а учредителите бяхме една шепа хора – 6-7 човека. Фактически аз бях направил организацията, но не бях я регистрирал. На Кристина Димитрова, която също е със зрителен проблем, е идеята да я регистрираме в съда. Решението излезе на 27 юни 2000 г.

-      Според Вас, каква е формулата за привличане на хора в организацията? Имате много членове, при това не само хора със зрителни увреждания.

-      Интересните теми, които обсъждаме, събират хората. Голя част от темите вземам от самите хора, от това, което ги интересува. Повече хора участват в идеите, а аз съм само реализатор на по-подходящите.  НДТ

 


Сходни връзки

13 ГОДИНИ ПРАЗНУВА ДНЕС „ХОБИСКЛУБ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди