изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:02 EEST
ОГЪНЯТ В ЧИТАЛИЩАТА ТРЯБВА ДА ГОРИ, А НЕ ДА ТЛЕЕ    
Култура"Като бяла лястовица е кацнало читалището насред селото, за да го пълни с красота и светлина. Неговата дейност е с продължителността на един човешки живот и равносметката е белязана с присъствието на хората - на онези, първите, сложили началото, до последните, вървящи по техните стъпки". Това споделя Янка Иванова - читалищен секретар на НЧ "Гео Милев-1940 г." в добричкото село Житница.

Нашата дейност е разнообразна - библиотечна, художествена самодейност, изложбена, организираме много чествания, концерти и др., разказа Иванова. По думите й ансамбълът за автентичен фолклор "Житен клас" с ръководител маестро Слави Сербезов е единствен в община Добричка. Той става представителен с участието си в Третия национален преглед на фолклорните ансамбли на ЦИОФФ. Към ансамбъла има група за песни и обичаи с ръководител Павлина Павлова. 

Съставите с огромен ентусиазъм представят богатите традиции на китното добруджанско село Житница. То е родно място на трима от най-известните хореографи на Добруджа - Слави Божков, Маестро Ангел Сербезов и Стоян Господинов.  Съставите участват в редица международни и национални конкурси - в Босна и Херцеговина, в Добрич, Варна, Разград, Албена... Ансамбълът участва в европейския шампионат по фолклор "Слънчев бряг" в Несебър. Там завоюва първа награда - приз "Златен Орфей", удостоен е със званието "Европейски шампион по фолклор, получава препоръка за представяне на  български традиционни народни изкуства в Световния шампионат по фолклор и в Европейския ТВ шампионат по фолклор. През м. г. ансамбълът участва във втория фолклорен фестивал "Море от ритми" в Балчик и завоюва първо място в категорията "Автентичен фолклор", получава статуетка, грамота и парична награда. Носител е на златни медали от националните събори в Копривщица и от празника на община Добричка "Песни и танци от слънчева Добруджа".

"Мога да кажа, че любовта към песните и танците ме задържа толкова години в читалището - сподели Янка Иванова. - Те са в сърцето и душата ми и успях да ги предам на нашите самодейци. Днес те пеят и танцуват с ентусиазъм. Успяхме да привлечем и млади хора, които са силата на съставите, гръбнакът в едно читалище" - споделя Янка Иванова. Нашата задача е да поддържаме огъня в читалищата да гори, а не да тлее, категорична е тя. НДТ

 


Сходни връзки

ОГЪНЯТ В ЧИТАЛИЩАТА ТРЯБВА ДА ГОРИ, А НЕ ДА ТЛЕЕ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ОГЪНЯТ В ЧИТАЛИЩАТА ТРЯБВА ДА ГОРИ, А НЕ ДА ТЛЕЕ
Автор: Anonymous да 2013-06-28 @ 16:40 EEST
За съжаление читалищата бяха огнища на културен възход през 50-60г. на миналия век,но сега вече са една институция със замиращи функции.Читалищните секретари се мъчат да си запазят работните места и се стараят да организират  разни  певчески групи ,но нещо куца.Хората отдавна не се интересуват от това, измести ги съвременният начин на живот.Така,че в един момент читалищаат ще останат като музеи по селата жалко за големите сгради в които е кипял наистина живот.То хора няма по селата,те читалищен живот искат.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди