изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:34 EEST
ОБЩО 700 ФИЛМА ЩЕ БЪДАТ ПОКАЗАНИ НА ФЕСТИВАЛА „В ДВОРЕЦА”    
Интервюта

Цанко Васиев – директор на международния фестивал за късометражно кино:



-      Г-н Василев, разкажете повече за филма, с който бе открит фестивалът?

-      Представяме филма в навечерието на годишнината от атентата в Бургас, едно от най-чудовищните събития, които някога са се случвали в България, след, разбира се, атентата в църквата „Света Неделя”. Това беше филм, който изключително силно ни разстрои, когато го видяхме. Още повече, че авторите на фирма пожелаха той  да стартира своята фестивална програмация с фестивала „В Двореца”. Не за друго, а защото „В Двореца” е специално място, което събира хора от всички религии на едно място и те се чувстват добре именно тук. Аз се гордея с това, че ние имахме възможността за първи път за покажем този филм, който за първи път напуска Израел и се показва. Това е неговата световната премиера. Разбира се, той е много тежък, но това е филм, който не може да бъде непоказван. Защото, ние имаме ангажименти не само към нас самите, към нашите деца, а и към всичко,  което се случва въобще. Защото, ако всичко е политика, то ние трябва да бъдем част от тази политика  и да показваме нещата такива, каквито са. Посолството на държавата Израел в София подкрепи идването на съпругата и сестрата на Амир. Авторите на филма се свързаха с нас с молба да бъде включен в конкурсната програма. По регламент, ние този филм не можем да го включим, защото не отговаря на регламента ни – ние показваме  късометражни филми до 27 минути, но това е филм, с който ние пожелахме да открием фестивала и те пристигнаха, за да го представят и да бъдат част от това събитие. Филмът е правен съвсем наскоро.

-      Разкажете повече за фестивала тази година...

-      Чакат ни една седмица изключително забавни, приятни и не по-малко разтърсващи ни емоционални филми, защото за нас не само комедиите са интересни, а и филмите да са емоционално ангажирани и те да могат да ни въздействат. Селекцията от филми, които ще видим, е изключително богата. Ние ще видим 108 филма, но това е само в конкурсната програма. Освен това, ще покажем около 700 общо филма, по един или друг начин – на специално изграденото съоръжение за лятно кино на плажа, в залата, където ще текат конкурсните прожекции и в нарочно изградена видеобиблиотека, за да може всеки зрител и всеки участник във фестивала да гледа филмите по свое желание и по своя селекция.

-      Какво жури ще оценява филмите?

-      Журито е повече от авторитетно, защото в него има фестивални директори, директора на най-големия фестивал за късометражно кино в Санкт Петербург. Тук е и основателят на „Интерфилм” – Берлин, който от 30 години се занимава с късометражно кино. В журито има и продуценти, както и двама  много интересни българи – Радостина Нейкова – аниматор, и Йордан Тодоров, чийто документален пълнометражен филм беше представен на откриването на фестивала миналата година. Така че, журито е съставено от изключителни професионалисти и за нас е голяма чест, че те приеха поканата да бъдат част от фестивала.

-      Какво повече ще кажете за новината, която сътворихме самият Вие на откриването – че вече няма да сте директор на фестивала и този пост заема Валентина Божичкова?

-      Промените са хубаво нещо. Това е за добро. Аз съм сигурен. Сигурен съм, че екипът, който през годините създаде това събитие, ще успее да продължи да го прави все по-добър и все по-успешен. Разбира се, това не значи, че аз се оттеглям от ангажимента да работя за късометражното кино, още повече за тоз фестивал, защото сами разбирате колко е важен емоционално той за мен. Винаги ще работя за него, независимо от коя страна, но фестивалът има нужда от нов мениджмънт, от нови млади хора, които да работят все по-активно в него, и това не е пътят на доброволното отстъпление, а начин младите хора да заемат позицията, която заслужават.

-      А Вие?

-      Аз ще заема позицията, която заслужавам. Не мога да коментирам в момента, но наистина ще има промяна, която ще ми позволи да работя по-успешно не само за фестивала за късометражно кино „В Двореца”, а и за други събития. НДТ

 


Сходни връзки

ОБЩО 700 ФИЛМА ЩЕ БЪДАТ ПОКАЗАНИ НА ФЕСТИВАЛА „В ДВОРЕЦА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.46 секунди