изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 10:02 EEST
Тялото на митрополит Кирил открито на Траката    
Новини Варна. Тялото на Варненско-Преславския митрополит Кирил е открито на плажа в местността Траката. От прокуратурата съобщават, че има вероятност смъртта да е насилствена.Информацията е постъпила в полицията във Варна тази сутрин. Отец Дончо, говорител на митрополията, съобщи за агенция Стандарт Нюз, че няма такава информация, но не е виждал дядо Кирил днес.

Митрополит Кирил обича да лови миди точно на плажа на Траката.   Удавник е изваден в района на „Траката" край Варна, съобщиха междувременно от Областната дирекция на МВР-Варна.
Впоследствие от Съдебна медицина потвърдиха, че тялото на удавника е на митрополит Кирил. То е отнесено в болница "Света Марина" за аутопсия. От прокуратурата съобщават, че има вероятност смъртта да е насилствена.
От Светия синод пък съобщиха, че патриарх Неофит е информиран за смътта на дядо Кирил и по-късно днес ще направи официално изявление.

Безжизненото тяло на митрополит Кирил е било забелязано първо от жена, която, по същото време била в местността Траката. Според "Стандарт" тя е била лекарка.Минути след подаване на сигнала, на мястото е пристигнал спасителен катер с двама спасители от Гражданска защита. Още докато вадят тялото от водата, пристигнала и полицейска кола.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е роден на 8 юни 1954 г. Светското име на дядо Кирил е Богомил Петров Ковачев.Майката на митрополит Кирил е монахиня в Златарския манастир "Св. Петър и Павел", Шуменско. През 1968 г. той постъпва в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". След завършването ѝ през 1974 г. е изпратен на послушание в Рилската св. Обител, след което отбива редовната си военна служба и е изпратен да следва в Богословския факултет на Атинския университет. Монашество приема на 21 юли 1972 г., като духовен старец му става Браницкият епископ Герасим, ректор на Софийската духовна семинария, за йеродиакон ръкоположен на 17 декември 1972 г., а за йеромонах - на 14 ноември 1976 г. от духовния си старец.
В края на 1980 г. е назначен за протосингел на Сливенската св. Митрополия и възведен в сан архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската духовна академия и е изпратен на специализация в Московската духовна академия. Защитава дисертация на тема "Участието на руската църква в национално-освободителното движение на българския народ през XIX в.", заради което получава научната степен "кандидат на богословските науки", което днес се равнява на "доктор на богословието". До 1 септември 1986 г. е представител на Българската православна църква при Московската и Всерусийска патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянската св. Обител. От декември 1987 г. е назначен за главен секретар на Светия синод и на 26 юни 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ. За Варненски и Великопреславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г. От 1992 г. е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет. Автор на единствения в България „Настолен православен календар"(2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009).
След кончината на Патриарх Максим, на 10 ноември 2012 с тайно гласуване 7 от 12 присъствали митрополити го избрат за Наместник-председател на Българската православна църква до избирането на Патриарх Неофит.
standartnews.com

Районният прокурор на Варна пред БЛИЦ: Няма данни за насилствена смърт

Аутопсията разкрива инфаркт или не е убил Кирил Варненски

 


Сходни връзки

Тялото на митрополит Кирил открито на Траката | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди