изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:17 EEST
Искат премахване на 4-процентовата изборна бариера и задължително гласуване    
НовиниНа пресконференция вчера в Пресклуба на БТА – София, движението „АНТИ-ОЛИГАРХИЯ” обяви политически и икономически мерки за преодоляване на олигархичния модел на управление в страната, който беше остро критикуван в понеделник от посланиците на Германия и Франция.

Като неотложни политически реформи гражданското обединение предложи пълно премахване на 4-процентовата бариера за влизане в парламента и въвеждане на задължително гласуване. „По този начин Народното събрание ще се отвори за влизане на неконтролирани от олигархията нови малки партии. По сегашната система голяма част от хората нямат представители във властта. Да вземем пример от европейските държави, в много от които няма праг за влизане в парламента“, призова социологът Васил Къдринов, един от инициаторите на „АНТИ-ОЛИГАРХИЯ”. Той добави: „Същевременно, на характерната за българския манталитет нагласа да се мърмори в къщи, да не се гласува и да се очаква някой друг да оправи нещата, противопоставяме изискване за задължително гласуване“.

Движението предложи конкретни мерки за ограничаване на икономическата власт на олигархията. Една от тях е връщане на заграбените чрез заменки гори и земи от олигарси като Христо Ковачки и Кирил Асенов. От гражданското обединение настояват да се отменят минните концесии, предоставени без търг, какъвто е случаят с дадената на „Дънди Прешъс Металс” златна концесия край Крумовград, откъдето се очаква печалба 1 млрд. евро.

Трябва да се предоговорят минните концесии за 50 % дял на държавата от добитите полезни изкопаеми, което ще засегне минни олигарси като Алекс Нестор, Цоло Вутов и Лъчезар Цоцорков.

От „АНТИ-ОЛИГАРХИЯ” предлагат и конфискация на активите на фирми, регистрирани преди 10-ти юни 1990 г. от Държавна сигурност. „Такъв преди няколко години се оказа случаят с управляваната от кандидатката на ГЕРБ за еврокомисар Румяна Желева фирма „Етко Шнайдерс”, припомни Къдринов. Кредитните милионери от 90-те години да върнат кредитите си по курса на щатския долар към датата на получаване на кредита.

Държавата трябва да си вземе обратно заграбените чрез мафиотски приватизационни схеми активи, какъвто е случаят с Пловдивския панаир, приватизиран от Георги Гергов.

От гражданското движение подчертаха, че не са против предприемачеството, но искат справедливо данъчно облагане. Те предлагат освобождаване на хората с ниски доходи от данък общ доход и въвеждане на прогресивен подоходен данък за годишен доход над 60 000 лв.

Настояват и за забрана на офшорни компании да участват в обществени поръчки. Категорични са, че държавата трябва да се откаже от строителството на АЕЦ „Белене” и от проучванията и добива на шистов газ.  

„Тези искания целят да ограничат икономическата власт на мафиотската олигархия в страната“, подчертаха от движението „АНТИ – ОЛИГАРХИЯ”. Участниците в него призовават Европейския съвет да не приема България в Шенген, докато исканията не бъдат изпълнени.

В „АНТИ – ОЛИГАРХИЯ” членуват организациите „Коалиция за честно управление”, „Граждани за борба с организираната политическа престъпност”, „Български център за зелена икономика”, „Граждани срещу ДС”.

Катя Стайкова

 


Сходни връзки

Искат премахване на 4-процентовата изборна бариера и задължително гласуване | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.21 секунди