изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:22 EEST
Разследване на БЛИЦ: 32 милиона лева (засега) изтекоха във Военното НДК!    
НовиниПо времето на Симеон Дянков като финансов министър фразата “няма пари” прилепваше идеално към всичко – пенсии, детски, минимална заплата, данъчни облекчения за бизнеса. Оказа се обаче, че корифеят – финансист не е имал предвид многобройните ями без дъно, в които парите на данъкоплатците потъваха като вода в пясък.

Един от емблематичните случаи на кражба и злоупотреба на държавни средства е прословутото военно НДК или както е известно от август 2012 година – сградата на Софийския районен съд и прокуратура.

Историческият строеж е започнат във вече далечната 2004 година и оттогава бедните български данъкоплатци са се бръкнали с 32 милиона лева, показват прости сметки с действието събиране. Чиновници, възложители на търгове по Закона за обществените поръчки, министри и зам.-министри на две министерства /отбраната и правосъдието/ са онези, които са отклонили значителна част от тези пари в лични сметки. Иначе няма как да приемем, че всичко е било наред, при условие, че парите ги няма, планирания комплекс – също.

Последните две правителства – това на Бойко Борисов и на служебния премиер Марин Райков, също дадоха своя принос в далаверата. И ако служебният кабинет нямаше време да направи нещо по-значително, то този на ГЕРБ се отчете с няколко важни и печеливши, главно за отделни висшестоящи чиновници, операции. Принципът на които не е променян от началото на епопеята „Военно НДК” до вчера – взимай, щом ти дават и не ти търсят сметка.

Диана Ковачева, министър на правосъдието в кабинета „Борисов”, си писа шестица като оценка за работата си при сдаването на властта. Не е ясно дали в отличното си представяне тя е включила и работата на своя екип по казуса със сградите за Софийския районен съд или не. Вероятно да, защото от направеното и документираното ясно се вижда, че полза за нея и екипа й има.

Малко предистория

Управлението на Бойко Борисов се отличаваше с една характерна особеност – бодряшки изказвания в стил „Мирно! Утре искам да ми се докладва, че работата е свършена. Свободни сте!” Подобно е и отношението на експремиера към случая с военното НДК, което ясно личи и от протокола на правителствено заседание през август 2012 година. Там Борисов казва:

„…от утре правим конкурс за да може тази сграда, която е ясно, че безсмислено беше построена, ясно е, че много пари са откраднати там, ясно е, че за нищо не ставаше и никой не искаше да я вземе – с тези 10 милиона като начало и после допълнително, които ще дадем от следващия бюджет, ще стане едно прекрасно място за съдиите. Има подземен паркинг с близо хиляда места, но ако не се направи инфраструктурата около него, ще бъде доста задръстено. Затова и едновременно с Фандъкова, с арх. Диков и с Дянков сме подготвили един проект за около 4 милиона - да се измести трамваят, да се разшири улицата, да има възможност за паркоместа на всички, които идват в тази сграда.”

В думите му се открояват три неща - първо, цифрата 10 милиона лева, които се прибавят към вече похарчените и откраднатите от строежа, е съвсем ясна. Не е ясно щом премиерът знае, че там се се злоупотребявали сериозни пари, защо това не бе разследвано от неговия боен другар Цветанов. Второ, лидерът нa ГЕРБ демонстрира, че него не го притесняват кражбите, затова ще даде още пари от „следващия бюджет на страната”. Вероятно от скромност не уточнява цифрата, но едва ли ще е по-малка от дадените извън планираното 10 милиона лева. И трето, розовите сънища на Борисов за изместване на трамвая, разширяване на улицата и други инфраструктурни ремонти, за които Дянков щедро дава още 4 милиона лева.

Борисов говори така, сякаш за месец-два ще се реже лента на обект, който не е мръднал от 9 години и остава на етап Акт 10. Министрите обаче не разсъждават, а одобряват. И парите потичат към правосъдното министерство на Диана Ковачева. Там се прави поредният търг за довършване на сградата по Закона за обществените поръчки, който, по признанието на наши и европейски експерти, е истинска манна небесна за крадене на държавни пари. Въпреки че в ПМС 182/23.08.2012 г. е предвидено преустройството на комплекса да се осъществи чрез преработка на основния проект, за което изpично е уведомена и Диана Ковачева, тя не се колебае и обявява обществена поръчка по критерии, които са предназначени за определена фирма без авторски права върху основния проект. Нещо повече. В стремежа си да заобиколят закона правосъдните чиновници, които трябва да следят никой да не нарушава писаните правила, сами правят това. Те обявяват поръчката не само за строително-монтажните работи, но и за проектиране на преустройството. Което никой друг освен носителя на авторски права върху проекта – в случая проектно бюро „Мактер Консулт”, не може да направи, щом не се започва отначало.

Следва иначе подозрителното, но в случая не направило впечатление на никого, припряно подписване на договор с един консорциум - "РСРП - София", за проектиране и извършване на строително-монтажни работи за 8 885 700 лв. без ДДС. "Мактер консулт" и Камарата на архитектите обаче протестират, че носител на авторското право върху основния проект на сградата е "Мактер консулт". За половин година фирмата е писала много пъти до министъра, но не й обърнали внимание. Проектантът смята поръчката за преустройство на комплекса за незаконосъобразна и прогнозира, че вредите от нея ще бъдат не по-малко от 8 млн. лв. Управителят на "Мактер консулт" арх. Марин Бакалов смята, че преустройството ще бъде спряно поради сключването му в противоречие със закона и със задължителната инструкция на регионалното министерство от 31.07.2007 г.

В писмо до медиите фирмата-проектант съобщава още, че са налице съмнения за неправомерно толериране на избрания изпълнител, както и за непрозрачност и необективност на тръжната процедура. Според управителя на „Мактер консулт” Марин Бакалов много съмнително е как вторият участник в процедурата, който е подал жалба до КЗК във връзка в търга, внезапно и доста нелогично я оттегля, вероятно поради изглаждане на въпроса с /не/известно какви прийоми. От друга страна, ръководителят на проектантския екип на спечелилия консорциум няма пълна проектантска правоспособност, което за сграда от този тип е грубо нарушаване на няколко закона, в това число и Закона за устройство на територията. С това чиновниците от министерството на Диана Ковачева на практика блокират завършването на сградата, но не и усвояването на значителна част от отпуснатите от кабинета средства в размер на около 8 милиона лева. Най-вероятното решение е проектът да бъде спрян от компетентните органи, поради противоречието му със закона и инструкцията на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Но това няма да промени нещата, ако парите вече са похарчени, държавата ще трябва да се бръкне за нови средства, ако иска сградата да бъде най-накрая завършена.

Връх на очевидно стимулираната некомпетентност на екипа, занимаващ се със сградата и нейното завършване, ръководен от заместника на Ковачева Пламен Георгиев, е фактът, че е допуснал в тръжната документация да бъдат вписани множество невярно отразени обстоятелства, с което е подготвил почвата за така обичаните от някои фирми “анекси на стойността на проекта”. Логиката е проста - вие искате или пишете в договора едно, оказва се съвсем друго, значи трябва да коригираме иначе ниската цена в посока нагоре. Сред тези очевидни разминавания с реалността например е твърдението, че има изградена инсталация за присъединяване към съществуващата градска топлопреносна мрежа - нещо, което изобщо не е правено. Или пък несъществуващи детайли на конструкцията и несъразмерно високи тавани, за които ще са необходими допълнителни проектантски и строителни дейности. Така министерството губи държавни пари, а определеният изпълнител печели нерегламентирани суми, които никак не са малки, въпреки че е спечелил по критерий “най-ниска цена”.

Неприемливо и цинично е звено от държавната администрация, още повече министерство на правосъдието, да не зачита закона в полза на частна фирма. Оттук до съмнението, че има раздаване на пари на хора с власт в момента на взимане на решенията, е една крачка.

Опитите на фирмата, която държи авторските права за проекта на Военното НДК, да промени хода на нещата по времето на служебния кабинет на Марин Райков отново остават без резултат. Времето е малко, а вторият ешелон от чиновници не е променен, а той държи стотици възможности в арсенала си за забавяне на отговор към жалбоподател и въвеждане на новите хора от ръководството на министерството в заблуда.

В същото време, проблемът със сградите на съда и прокуратурата в София остава да виси със страшна сила. Вече стана ясно, че не е изключено и стачка на служителите на Темида, които работят при много лоши и неподходящи условия. Новото правителство също не може да остане безучастно към този проблем и вече официално министър Зинаида Златанова потвърди, че ще търси едни 5 милиона лева, за да тръгне работата по сградата. Ще бъдат ли обаче прекратени безобразията на чиновниците, отклоняването на пари към техните лични сметки, облагодетелстването на определени фирми при търгове по закона за обществените поръчки или всичко ще продължи по старому, тъй като все още средният ешелон на чиновници е силно обвързан с дадени обещания и очевидно получени пари срещу неправомерни спрямо закона действия.

Красимир ТОДОРОВ
http://www.blitz.bg/

Взимат имоти и след смъртта
КРИЗА Е: Висша чиновничка си дала 11 000 лева бонус
Магистрати и полицаи - най-корумпирани
 


Сходни връзки

Разследване на БЛИЦ: 32 милиона лева (засега) изтекоха във Военното НДК! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди