изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-02 @ 18:02 EET
ОСЪДИХА БРАТЯ ЗА МНОЖЕСТВО ВЗЛОМНИ КРАЖБИ    
Ред и сигурност

Окръжният съд в Добрич е потвърдил присъда на районния съд в Добрич, с която 51-годишният Владимир Калинов е осъден на 5 години затвор, а 44-годишният му брат Радослав Калинов ще лежи в затвора 3 години.Районният съд в Добрич е признал Владимир Калинов за виновен в това, че за периода април - юли 2012 г. в Добрич, при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, е проникнал в жилища след счупване на патрони на входни врати и чрез използване на раздвижен ключ и отвертка, заедно с брат си Радослав  е извършил кражби на чужди вещи на стойност 16 798,68 лв. от домовете на 11 граждани. За част от отнетите вещи на стойност 1300 лв. престъплението е останало недовършено, но по независещи от крадците причини. Братът Радослав Калинов е признат за виновен, че за периода юни-юли 2012 г. при условията на опасен рецидив е проникнал в чужди жилища, откъдето е откраднал чужди вещи на стойност 7 806,20 лв. от четирима собственици. Част от кражбите са останали недовършени. Владимир Калинов е осъден да плати на четиримата потърпевши обезщетение, съответно на 549 лв., 1200 лв., 890,98 лв. и 4 378 лв.

Братята са обжалвали пред Окръжния съд присъдата с искане за връщане на делото в първоинстанционния съд, където, след като възстановят причинените от тях щети, то да приключи със споразумение. Подсъдимите оспорват участието си в част от повдигнатите им обвинения.

Окръжният съд е установил, че делото на първа инстанция е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие. Установено е било, че братята Калинови са многократно осъждани за престъпления против собствеността и престъплението, предмет на настоящото производство е извършено при условията на опасен рецидив. Двамата живеели заедно в Силистра. През периода април-май 2012 г. Владимир Калинов посетил неколкократно Добрич. Проникнал в различни домове по идентичен начин - с помощта на раздвижен гаечен ключ и отвертка. На 3 април м.г. в ранния следобед той звъннал няколко пъти на врата на апартамент и след като се уверил, че вътре няма никой, изкривил с отвертката металната част от брава. С помощта на раздвижен ключ счупил патрона. Ползвал ръкавици. Взел преносим компютър, заедно с чанта и рутер, позлатен синджир и кръст. Отнетите вещи продал чрез посредник от Силистра, като обяснил, че са вносни. По подобен начин извършил още 10 домови кражби, като в някои от тях участвал брат му, който имал задача да го пази.

            Окръжният съд е констатирал, че фактите от обвинителния акт са признати от подсъдимите в процедурата по съкратено съдебно следствие. Преди това двамата са били информирани, че направените от тях самопризнания и доказателствата от досъдебното производство ще бъдат ползвани при постановяване на присъдата. С жалбите си пред въззивния съд и доводите в тях, братята се опитват да оттеглят направеното от тях самопризнание, което обаче НПК не допуска, посочват от пресцентъра на Окръжния съд. Недопустимо е и въззивният съд да събира доказателства по факти, несъвместими с обвинителния акт. Тези искания на Владимир Калинов не се подкрепят и от събраните в досъдебното производство доказателства, посочват още оттам.

Окръжният съд е отчел изключително високата степен на обществена опасност на престъплението – 11 взломни кражби, както и високата обществена опасност на Владимир Калинов, който е многократно осъждан, и изключително лошите му характеристични данни. Предвид това съдът прие, че няма основания за намаляне на присъдата му. Съдът е установил, че на Радослав Калинов е наложено минималното по размер, предвидено за това престъпление наказание. То е съобразено с участието му в само в част от деянията, както и с конкретната му намеса. Съобразено е с предишните му осъждания за престъпления, извършени при опасен рецидив. Освен това, престъплението е извършено дни след излизането му от затвора. Окръжният съд не е установил допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и е решил, че присъдата следва да бъде потвърдена, като решението му е окончателно. НДТ

 


Сходни връзки

ОСЪДИХА БРАТЯ ЗА МНОЖЕСТВО ВЗЛОМНИ КРАЖБИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди