изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:58 EEST
Япония показа най-големия си боен кораб    
По света Япония официално откри днес най-големия си боен кораб от Втората световна война насам - хеликоптероносач струвал 1,2 млрд. долара, съобщи сайтът The Straits Times. Това предизвика критики от страна на Китай, който обвини съседа си в постоянна милитаристична експанзия.

Церемонията по пускането на вода на 248-метровия плавателен съд идва на фона на обявените от министър-председателя Шиндзо Абе намерения да подмени пацифистката конституция на Япония и да засили въоръжените сили на страната, коментира АФП.

Токио възнамерява да използва хеликоптероносачът „Изумо", който официално ще бъде въведен на въоръжение през 2015 г., да защитава териториалните си претенции, след няколко морски сблъсъка с Китай, който през последните години демонстрира активно военните си амбиции в региона.

Правителството на Китай излезе с официална позиция, в която призова Япония „да се поучи от историята и да се придържа към политиката си на самоотбрана и да остане на пътя на мирното развитие".

По-рано днес десетки хиляди хора се събраха в Мемориалния парк на мира в Хирошима, за да отбележат 68-годишнината от американската атомна бомбардировка на града на фона на нарастващите антиядрени настроения в Япония, предаде АФП.

Ежегодната възпоменателна церемония се провежда на фона на инцидент с изтичане на радиоактивна вода в авариралата АЕЦ „Фукушима-1" и възобновилите се опасения за рисковото състояние на централата.

В Хирошима възрастни оцелели, роднини на загинали, правителствени представители и чужди делегати взеха участие в минутата мълчание в 8.15 ч. местно време - моментът на детонацията, която превърна западния японски град в ядрен пъкъл.

„Ние предлагаме искрени думи на утеха за душите на жертвите на атомната бомба с обещанието да направим всичко по силите си, за да елиминираме абсолютното зло на ядреното оръжие и да постигнем мир по света", подчерта по време на церемонията кметът на Хирошима Казуми Мацуи. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Япония показа най-големия си боен кораб | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.41 секунди