изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:11 EEST
ПОДМЕНЯТ 20 НА СТО ОТ УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ С LED-ТЕХНОЛОГИЯ    
Новини

Три проекта за енергийна ефекстивност финансира в Добрич международен фонд „Козлодуй” – в ОУ „П. Волов”, ДЦК II и улично осветление



 Три проекта с финансиране от международен фонд „Козлодуй” ще бъдат реализирани в Добрич, съобщи на пресконференция заместник-кметът арх. Пламен Ганчев. В нея участва и инж. Гроздан Илиев – експерт по енергийна ефективност към община Добрич.

По проектите ще бъдат усвоени над 833 хиляди евро за внедравяне на енергоефективни мерки в две общински сгради – на основно училище „Панайот Волов” и на ДКЦ ІІ, както и за подмяна на над 1300 улични осветителни тела в седем жилищни квартала и централната градска част със светодиодни. Предвижда се ремонтните работи по сградата на училището да стартират още през следващата седмица.

Международен фонд Козлодуй има за главна цел внедряване на редица енергоспестяващи мерки, посредством които се достига до чувствително намаляване на енергопотреблението в нашата страна. Реализирането на тези мерки се извършва със съдействието на редица Европейски програми за подпомагане.             Финансирането се извършва въз основа на подписано Споразумение за безвъзмездна помощ за изпълнението на проект за „Енергийно ефективни мерки в обществени сгради – V транш” (наричан ПРОЕКТА), между Европейската банка за възстановяване и развитие, в качеството си на Администратор на безвъзмездните средства от Международен фонд Козлодуй и Министерство на икономиката и енергетиката. Целите на проекта са повишаване на енергийната ефективност на подбрани на конкурсен принцип обществени сгради, чрез тяхното модернизиране и обновяване и демонстриране на потенциала за повишаване на енергийната ефективност в публичните сгради.

Дейностите по строителството в ОУ „П. Волов” ще започнат още тази седмица, като до началото на новата учебна година, обновяването трябва да приключи и учениците да водят занятия при качествено нови условия. Общата финансова стойност на строително-монтажните работи за училището, възлиза на 276 780 евро, като тези работи обхващат саниране на фасадите на сградата, извършване на хидро и топлоизолация на покрива и монтаж на PVC – дограма. По същество това е изпълнение на енергоспестяващи мерки, които осигуряват икономии на енергия изразени във финансови средства в размер на 34 743 евро за година, като инвестицията ще се откупи за по-малко от 8 години.

Общата стойност на строително-монтажните работи за ДКЦ II е 19380 евро, като тези работи обхващат саниране на фасадите на сградата и монтаж на PVC – дограма. По същество това е изпълнение на енергоспестяващи мерки, които осигуряват икономии на енергия на стойност 26 587 евро за година, като срокът за откупуване на инвестицията е по-малко от 8 години.

По проекта за подмяна на уличното осветление, от общината обясниха, че има процедурно забавяне за тази мярка. Финансирането е 359 617евро. Предвижда се реконструкция на уличното осветление, включително подмяна на натриевите лампи с високо налягане със светодиодни осветители (LED осветление). Целта е по този начин да се постигне освен икономия на електроенергия и разходи по поддръжка, а също и намаляване на количеството на емисии от парникови газове.  

            В рамките на проекта са включени седем жилищни комплекса и ЦГЧ, а именно – Ж..К. „Добротица”,  Ж.К. „Дружба” 1, 2, 3, 4, ЖК „Христо Ботев” и централна градска част, където ще бъдат подменени 1320 осветителни тела или около 20 на сто от цялото улично осветление в града. След реализация на проекта осветление, ще се спестяват 550 хиляди киловатчаса електроенергия годишно, което се равнява на 424 тона спестени парникови емисии. Разчетено е, че годишно ще се спестяват 26 хиляди лева от общинския бюджет за ремонт и поддръжка на уличното осветление.

Общата инсталирана мощност след ремонта ще е със 117 хиляди вата по-малка, като шест пъти ще се редуцира консумираната мощност, обясни арх. Ганчев.

Определеният от фонда изпълнител на строителните работи по двете сгради - ОУ „Панайот Волов” и ДКЦ II е Обединение „ЕНЕРГО-ВОД”.

НДТ

 


Сходни връзки

ПОДМЕНЯТ 20 НА СТО ОТ УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ С LED-ТЕХНОЛОГИЯ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПОДМЕНЯТ 20 НА СТО ОТ УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ С LED-ТЕХНОЛОГИЯ
Автор: Anonymous да 2013-08-08 @ 22:45 EEST
Това ли са най стратегическите сгради в града или за братята роми или всичко хубаво или нищо ,а ние българите  кучета ни яли
ПОДМЕНЯТ 20 НА СТО ОТ УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ С LED-ТЕХНОЛОГИЯ
Автор: Anonymous да 2013-08-10 @ 08:46 EEST
26 000 лв ще пестят на година а дават близо 700 000 няма такава инвестиция в цял свят ,дори и в България  само в Добрич може.Далавера от всякъде.И админа да не ми пише застанете с имената си а да се поразрови да види кое как!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.33 секунди