изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:37 EEST
ИЗБИ ПАЛАМУД ПО МОРЕТО!    
Лов и риболовТази година още от рано по българското крайбрежие се навъртяха първите пасажи с дребен паламуд, наричан "циганка". Миналата седмица се ловиха рибки около 200 гр, но през тази вече масовите риби са с тегло 300-400 гр, като между тях има и "торуци" с тегло от 2 до към 5 кг! Сутрин, докъм обяд, рибите правят шумни "джуруми" в преследване на дребосъците, а след обяд се ловят основно на влачене, тъй като се показват по-рядко на повърхността.

Когато „джурумите” се виждат, най-удачно е да се замята в тях от ръка с малки, но тежки воблери или с кастмастери. На влачене се слагат малки докъм 8-10 см тънки воблери в морски цветове, а над тях се връзват на допълнителни поводи 2-4 силикончета във формата на рибки или октоподчета. Често на тях кълве повече, отколкото на воблерите. Тъй като сега рибите все още са дребни, се налага да се лови на дребни примамки. Воблерите от 5 до 7 см са за предпочитане.

Риболовът е приблизително еднакъв както на Южното, така и на Северното Черноморие.

Другата интересна риба, която вече се лови по морето, е леферът. В момента и те не са от най-едрите но все пак са с тегло около 300 гр. Ловят се в близост до брета върху скалните рифове, основно сутрин рано и привечер до стъмване. Такъмите са идентични спрямо тези за паламуд, но тук може да се ползват по-дълги и тънки воблери, доста по-едри от паламудските.

Опитни „морски вълци” твърдят, че паламудите нарастват с по 20 гр. на ден и е много вероятно през септември първите да прехвърлят килограм. Те казват, че и тази година ни очаква богат сезон!В района на мидарниците край Созопол и по-надолу към Перла се лови и много едър сафрид на чепаре. Наред със сафридите обаче се навъртат и циганки и лесно късат фините чепарета... ribibg.com/НДТ


 


Сходни връзки

ИЗБИ ПАЛАМУД ПО МОРЕТО! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди