изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:43 EEST
Сеизмологът, който вещае страшен трус на 22-23 август, не бил дал досега нито една вярна прогноза    
НовиниБългария не е заплашена от унищожително земетресение. Така сеизмолозите от БАН контрираха прогнозата на колегата си проф. Страшимир Мавродиев от Ядрения институт, че на 22-23 август трус с висок магнитуд грози страната.

"Колегата Мавродиев използва механизъм за ранно предупреждение за земетресения. Той се основава на циклите на Луната. До момента не е предсказал нито едно земетресение, включително и това в Перник от май миналата година", обясни доц. Емил Ботев от Института по геофизика пред "Преса".

Преди 4 години астрологът Емил Лещански бе съден за невярна прогноза. Той вся паника сред хасковлии, предричайки, че на 19 април в града ще има катастрофално земетресение.

След голямото земетресение в Япония през март 2011 г, предизвикало цунами, което разруши АЕЦ "Фукушима", проф. Рангел Гюров, ръководител катедра „Наука за земята и околната среда” в НБУ, обясни защо в зависимост от циклите на Луната може да се очаква голямо земетресение на всеки 18 години.

"В известен смисъл вече могат да се правят прогнози, и то за силни земетресения със сериозни последствия. Но под прогноза аз разбирам хората да бъдат предупредени, че тази година, този месец и около тези дати може да се очакват трусове в уязвими райони. Бедствието в Япония например стана в момент, когато Луната и Слънцето преминават от Южното полукълбо в Северното, т.е. по време на равноденствието. Луната привлича и оказва влияния върху магмата, която е флуид. На практика спътникът ни влияе най-силно именно по време на равноденствията, които са около март и септември. Орбитата на Луната около Земята се променя също циклично, това става на 18 г.,и един път в този цикъл е най-близко до нашата планета. С една дума, точно тази година влиянието й е най-силно върху планетата. То ще започне да намалява до 2,3 г., ще затихне след 9 години и след 18 години пак ще има цикъл на повишени земетресения на Земята." , казва през май 2011 г. пред "Монитор" проф. Гюров.

На въпрос защо тогава властите не се съобразяват с тези цикли, той отговаря: "За властите не зная, вероятно трябва науката да им го обясни по-ясно. Тук опираме до въпроса за различните хипотези и теории - едни ги признават, други не."

Според казаното от проф. Гюров пикът на влиянието на Луната върхо планетата Земя е бил преди 2 години и е започнал период на затихване, през който  едва ли може да се очаква апокалиптичен трус.

http://www.blitz.bg

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В МОМЕНТА

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Земетресенията в Европа

Земетресенията в цeлrя свят с карта на GOOGLE

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА, ПАНИКА В БЪЛГАРИЯ, СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДО НОВА ГОДИНА

10-те най-силни земетресения от 1900 година насам

ВНИМАНИЕ! НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ!

ВСИЧКО НА ТЕМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

В ЧЕРНО МОРЕ Е ВЪЗМОЖНО ЦУНАМИ, НО С ВИСОЧИНА НАЙ-МНОГО ДО 2 МЕТРА


 


Сходни връзки

Сеизмологът, който вещае страшен трус на 22-23 август, не бил дал досега нито една вярна прогноза | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди