изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:56 EEST
Тайните общества    
Коментари Нищо че преди хилядолетия се е отцепил от клана в пещерата, човекът атавистично мечтае да е част от тайно братство, семейство или организация, в която да се впише и окопае. Тайните общества управляват света открай време. И ако се вярва на теориите на конспирацията, не са спирали да го правят.

Според „Уикипедия“ това е организация, която изисква от членовете си да спазват определени обреди, скрити от останалото човечество. Често пъти те са задължени да не признават членството си. Тайните общества са форма на социална група, която не се вписва в официалната структура. Понякога това са просто университетски братства, които са механизъм за неформални връзки. Друг път обаче те си поставят глобални цели като промяна на стратегическите перспективи за развитие на съвременната политическа система, при които реализацията на дългоспочни проекти е планирана за десетилетия.
Често сравняват обредите им за посвещение с шаманските. Според теорията на заговорите терминът «тайно общество» може да се пришие към всяка мафиотска организация. Благодарение на Дан Браун и истерията по «Шифърът на Леонардо» се възроди интересът към секретните братства.
Наистина ли движат света, съществуват ли и у нас и кои са членовете им?

 

Билдербергерите

Билдербергската група всъщност е световна конференция, на която всяка година се събират влиятелни хора от областта на политиката, бизнеса, банковото дело и водещи медии. Участието в сбирката е само по лична покана. Активът на клуба обединява 383 души, като една трета от тях — 128, са американци, а останалите от Европа и Азия. България също има своя представител - левия политик Николай Камов (на малката снимка в ляво).

Според енциклопедия «Британика» конференцията на билдербергерите предоставя условия в непринудена обстановка отблизо да се запознаят хората, които движат световната политика, и да обсъдят наболели проблеми, без да поемат задължения и обещания. След всяка среща се изготва таен отчет, който се разпространява единствено сред участниците, които са задължени да го опазят в тайна. Международният комитет всяка година подбира различни делегати.

 

Шеговити колажи иронизират властта на Билдербергерите 

   

Датите за заседанията на клуба не се огласяват, а безопасността на участниците се обезпечава от страната домакин. Името на организацията идва от хотел «Билдерберг» в холандското градче Остербек, където през 1954 г. е било първото събиране на клуба. Независимо от строгата секретност всяка среща на билдербергерите предизвиква широк международен резонанс - не е възможно да се скрие струпването на президенти, крале, принцове, министър-председатели, дипломати, банкери и едри бизнесмени на едно място. Щабквартирата на Билдерберг е в Ню Йорк в сградата на фондацията «Карнеги».

На сбирките пресата никога не е поканена, на делегатите е забранено да си водят записки, а взетите решения не се публикуват. Тази секретност кара мнозина да вярват, че билдербергерите тайно управляват света. На 15 март Вери Мейсън публикува журналистическо разследване, според което зад клуба «Билдерблерг» стои НАТО. 

Трилатералната комисия 

Любители на конспиративните теории често цитират речта на Дейвид Рокфелер, произнесена от него на срещата на Трилатералната комисия в немския град Есен на 8 юни 1991 г.: «Благодарни сме на «Вашингтон пост», «Ню Йорк таймс», списание «Тайм» и други големи издания, чиито директори посещават нашите срещи и спазиха обещанието си да съхранят техните тайни в продължение на повече от 40 години. Би било невъзможно да разработим и осъществим нашите световни планове, ако те бяха огласени. Но днес светът е по-сложен и е готов за световно правителство. Националната върховна власт на интелектуалния елит и световните банкери без съмнение е за предпочитане пред националното самоопределение, практикувано пред изминалите столетия».

Това изказване обяснява защо много източници смятат създадената от Рокфелер Трилатерална комисия за световно правителство в сянка. В организацията участват представители на Северна Америка, Западна Европа и Азия в лицето на Япония и Южна Корея. Официалната цел е решаване на световни проблеми. 
Българската връзка в Трилатералната комисия е бившият държавен глава Петър Стоянов. През 2004 г. той е поканен да се присъедини към престижния клуб на световни величия и в момента е член на Европейския изпълнителен комитет на организацията.
В уебсайта на организацията се виждат още имената на Цветелина Бориславова и Миглена Кунева, но не се споменава да имат някакви длъжности.

Всяка сбирка на Трилатералната комисия взема решения за бъдещето на света (на голямата снимка). Петър Стоянов е член на Европейския изпълнителен комитет на тайното общество


Трилатералната комисия е свикана за първи път през 1973 г., след като година по-рано на световните финансови форуми „Чейз Манхатън“ в Лондон, Брюксел, Монреал и Париж, Дейвид Рокфелер (по онова време председател на влиятелния частен Съвет за международни отношения) предложил създаването на комисия за мир и развитие. Идеята получава голяма поддръжка от Билдербергския клуб. Други форуми обаче я приемат повече от хладно.  Членове на първоначалната комисия освен Рокфелер са Збигнев Бжежински, Алън Грийнспан (по-късно шеф на Федералния резерв на САЩ) и др. По онова време участниците във форумите са 200, днес са около 400.

„Опус деи“ дърпа конците на Ватикана

Една от най-противоречивите и оспорвани „рожби“ на католицизма е култовото общество „Опус деи“. „Папската мафия“ всъщност решава какво става във Ватикана, смятат множество противници, членове на конкурентни групи и сдружения, както и редица привърженици на конспиративните теории в католическата общност. „Опус деи“ е единствената добре организирана група, която работи в ръководните органи на църквата в Рим и може да има влияние върху това как гласуват кардиналите“, казва пред сп. „Тайм“ преди време Джанкарло Зизола, автор на няколко книги за политиката на Ватикана.

Основана през 1928 г. от младия тогава свещеник Хосемария Ескрива и Балагер (1902-1975 г.) в Испания, организацията бързо се разраства в годините на Франко, за да се превърне в една от най-влиятелните и богати църкви в света. Тя е единствената, която получава статута  прелатура (от лат. praelatus - предавам) от покойния папа Йоан Павел II през 1982 г. Това означава, че въпросното католическо общество се ползва от особени привилегии от понтификата. То е самостоятелно, но не противоречи на лоното на католическата църква, от която отчасти се финансира. „Опус деи“ буквално означава „Божие дело“.

Култовото общество, което проповядва скромност, милосърдие и духовно усъвършенстване, обаче издига за своя централа лъскав небостъргач в сърцето на Ню Йорк. В 17-етажната сграда „Мери Хил“ постоянно живеят над 60 членове на „Делото“, тук всяка година временно отсядат над 10 000 привърженици на прелатурата, има шест трапезарии, три параклиса, офиси и пресцентър. В нея се проповядва, че всеки може да бъде духовно чист и да се съединява с Христа, без да се отказва от светския си живот, от професионалните си задължения. Сградата струва „скромните“ 70 млн. долара и е завършена през 2001 г.

Никой не може категорично да каже откъде идва финансирането в култовото движение, което наброява сравнително малко последователи - едва 89 000 души в цял свят. Членувайки в организацията обаче, „посветеният“ й дарява целия или по-голямата част от дохода си. Сред благодетелите на прелатурата са стотици частни фондации, но и обществени организации като ЮНЕСКО, чийто бивш генерален директор Федерико Майор е бил член на „Опус деи“.
Животът в „Делото“ е път към усъвършенстване, който обаче води до крайности. Бивши членове на движението неведнъж са шокирали обществото със скандалните си признания за истинската същност на „Опус деи“. Според думите им сивата гвардия на Ватикана играе със сериозни карти - обществено, религиозно и политическо влияние, уреждане на постове и всичко това се завърта с колелото на много пари... и кръв.
Бившият последовател на „Опус деи“ Джон Рош споделя пред журналисти от в. „Мейл он съндеи“, че са го принуждавали да се самобичува: „Накараха ме да нося болезнена власеница (лента с метални кукички), която се слага за няколко часа всеки ден на дясното бедро. Целта беше да се покаеш за греховете и да подчиниш плътта над духа.“ През сълзи той добавя, че „след ритуали, които ни караха да вършим над себе си, даже стените и таванът на стаите бяха изплискани с кръв. Чувството на вина обаче се усилваше. В продължение на 13 години търпях удари с кожен колан три пъти в седмицата по два часа“.

Илюминатите искат господство над света

В масовата култура тайното общество на илюминатите (просветените) се свързва със заговори за световна конспирация. В миналото терминът най-често се употребявал за Ордена на илюминатите, създаден през 1776 г. в германската провинция Бавария от Адам Вайсхаупт. Немското тайно общество имало за своя деизма - признаване на съществуването на Бог, но отричащо мистичните явления и религиозните догми. Вайсхаупт се придържал и към либералните идеи от епохата на Просвещението. През 1785 г. обаче орденът е забранен и създателят му умира в изгнание.
Днес обикновено илюминатите - съществуващи и измислени - са смятани за тайна организация, която управлява историческите процеси. Приписва й се също желание за световно господство и контрол на ресурсите на планетата.

Според една от недоказаните теории на конспирациите много от бащите основатели на САЩ били илюминати. На обратната страна на Държавния печат на страната, който често се използва и за герб, има изобразена недовършена пирамида. Върху нея в триъгълник е разположено „всевиждащото око“, смятано за символ на тайното общество. Датата в основата на пирамидата е с римски цифри - MDCCLXXVI - 1776 г., когато е приета Декларацията за независимостта на САЩ. Но привържениците на версията за заговор посочват, че всъщност е увековечена годината на създаване на баварското илюминатско общество. Като допълнителен аргумент любителите на конспирацията изтъкват и думите на Томас Джеферсън, президент от 1801 до 1809 г., който се изказвал изключително благосклонно за Адам Вайсхаупт.

За един от най-известните илюминати в историята е сочен италианският учен Галилео Галилей, вероятно заради конфликта си с Ватикана. Според тази версия физикът и астроном се опитвал да сближи позициите на църквата и тайния орден, заради което едва на станал жертва на Инквизицията.

В съвременната литература интересът към илюминатите се засилва с публикуването на бестселъра на Дан Браун „Ангели и демони“. В него писателят разказва как потомци на тайната общност искат да отмъстят на Римокатолическата църква за смъртта на техните съобщници в миналото.

 

Само трима българи членуват в Малтийския орден

През вековете Малтийският военен орден е бил какво ли не – от братство на благородни лечители, през страшилище на моретата, до орден на изгнаници без собствен дом. Днес единствената му мисия е да помага на хората, без значение от религия и раса. Включително и в България. В страните, в които има много членове, орденът поддържа собствени болници, санаториуми, спасителни служби.
Дворецът на ордена се намира в центъра на Рим и е седалище на правителството и резиденцията на великия магистър, който се избира пожизнено. В момента това е 64-годишният британец Матю Фестинг, избран през 2008 г. На международно ниво той се признава за държавен глава и има ранг на кардинал и принц на Свещената римска империя. Членовете на ордена са разделени на три степени. Най-висшата са т.нар. Рицари на справедливостта, които са благородници от осмо коляно и носят оръжие. Измежду тях се избират великите магистри. Правителството има 10 членове и се нарича Суверенен съвет. Рицарите секат монети, издават паспорти и пощенски марки, регистрационни табели, имат свой официален химн и герб.
Всеки може да стане член на Ордена, ако бъде поканен. Но за това има важни условия. Орденът е монашески и е към католическата църква, поради това изискването е да си католик, да имаш висок авторитет и имидж в обществото. Друга важна предпоставка изисква да има създадена общност от съмишленици. Поради това „в България няма нито един рицар на Малтийския орден и ако някой твърди обратното, то това не отговаря на истината“, каза за „Преса“ посланикът на Малтийския орден у нас г-н Камило Дзуколи. 
Българските представители са само трима - това са Симеон Сакскобургготски, съпругата му доня Маргарита и техният син княз Кубрат. Маргарита и Кубрат са приети в лоното на ордена на 27 октомври 2010 г.  Цар Борис III и дядо му Фердинанд също са били част от братството. „По традиция правим изключение за главите на християнските монархии, дори да не са католици“, обяснява дипломатът.

Само Симеон Сакскобургготски, съпругата му Маргарита и синът им Кубрат членуват в Малтийския орден


Той познава българският монарх отдавна, а чувствата му към България са специални – още от 70-те години на миналия век и са свързани с дългогодишното познанство на г-н Дзуколи с българската царица Йоанна или още Джованна Савойска.
Камило Дзуколи се оказва, че е посланик без територия (територията на ордена в света е само няколко сгради и една крепост), дипломат без заплата и рицар без оръжие. Членовете на Ордена, достойните рицари на Малтийския орден не получат пари за дейността си. Всичко, което вършат, е напълно доброволно, безкористно и в името на доброто на другите. Посланик Дзуколи пристига в посолството за около седмица всеки месец, за да движи делата на дипломатическото представителство. А през останалото време работи, за да издържа себе си и семейството си. А и за да има средства за благотворителна дейност. Милосърдието, казва той, е доживотна орисия.
В България няма асоциация на членове на ордена и възможностите  им са скромни. За 8 години, откакто има посолство на малтийския военен орден, у нас са организирани над 211 хуманитарни акции в 83 населени места. От посолството помогнат на много български болници  с оборудване, ехографи, линейки с дефибрилатор, легла, храна, облекла.


Тамплиерите отбелязаха 5 години у нас

С официален ритуал в Историческия музей в Кърджали бе чествана петата годишнина от обявяването на Велик Приорат България за пълноправен член на Ордена на рицарите тамплиери на Ерусалим. На церемонията бяха приети нови постуланти и бе отдадена почест на Великия приор Румен Ралчев. Съборът започна с тържествен ритуал според тамплиерската традиция, датираща отпреди 9 века. След прочетената от отец Игнатий молитва бяха запалени свещи, символизиращи храма, кръвта, пролята от първите рицари, и надеждата. След това рицарят церемониалмайстор запали още девет свещи, които увековечават паметта на деветимата рицари, положили основите на Ордена в Ерусалим.
България е на второ място в света по брой на тамплиери.

Великият приор Румен Ралчев отбеляза с тържествен ритуал петата годишнина на тамплиерския орден у нас

 

Те са едни от първите християнски военни ордени в Европа. Орденът е основан през 1118 г., около две десетилетия след като европейските кръстоносци покоряват града и избиват мюсюлманското население. Френският рицар Юг дьо Пайен и осем негови спътници предлагат услугите си на християнския крал Болдуин II и полагат клетва да защитават града. Кралят ги настанява в превзетата джамия Ал Акса на хълма, където цар Соломон построява първия храм на Ерусалим. По тази причина, рицарите се наричат Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici, което в превод от латински означава „Бедните войници на Христос и храма на Соломон“. С течение на времето това наименование се опростява до Орденът на храма („Temple“) или тамплиерите.
През следващите два века тамплиерите се превръщат в една от най-могъщите организации в средновековния свят. Те носят отличителни бели мантии с червен кръст върху доспехите си и бързо печелят репутация на смели и доблестни воини с желязна дисциплина и решителност.
Те винаги се бият ожесточено, спазвайки правилото на ордена, че всеки войник, обвинен в страхливост, ще бъде лишен от своята мантия и ще бъде принуден да яде от земята - като куче - в продължение на година. (Друга политика на ордена е да не заплаща откупи за воини, пленени по време на сражение.) Както пише в издание на католическата енциклопедия от 1911 г., по време на съществуването на ордена загиват около 20 000 тамплиерски войници, сражавайки се с мюсюлмански сили.  През вековете тамплиерите израстват от воини до политическа и икономическа сила. Редица папи възнаграждават ордена, като го освобождават от данъци и дори от задължителния десятък за църквата.
В началото на XIV век френският крал Филип IV Хубави е потънал в дългове към тамплиерите и решава да не плати, като разруши ордена. Той подтиква „слабохарактерния и лесно заблудим“ папа Климент V да преследва тамплиерите за ерес и светотатство. На 13 октомври 1307 г., петък, е издена тайна заповед всички членове да бъдат арестувани и изтребени в един и същи ден. Оттогава датира и предразсъдъкът, че петък, 13-и вещае нещастие. Орденът обаче оцелява апокрифно през вековете, за да се занимава с благотворителна дейност днес.


Масоните от къщата на Яворов

Великата ложа на Старите Свободни и Приети зидари на България от няколко месеца имат нов Велик майстор. Това е професорът от Минно-геоложкия институт д-р Валери Митков, който замени след два мандата Володя Лозанов (бизнесмен и собственик на водноелектрически централи). От древни времена новоизраният Велик майстор встъпва в длъжност на Еньовден.
Малко се знае за българските масони и дейността им, но за тях се разчу особено около скандала с къщата на поета Яворов в столицата на улица „Раковски“. Това място масоните избраха за своя централа, след като я закупиха преди години (2009 г.). Обещанията им да я реставрират и тя да може да се ползва като музей, не се случиха. Оказа се, че сградата е опасна и може да рухне – за укрепването й са необходими много средства за ремонт, но и желание. Тежките обвинения от страна на литературната ни общност обаче не промениха статута на музея.
Днес масоните се приемат като тайно общество, което задкулисно манипулира не само българската политика, но според теориите на конспирацията масоните управляват света. Първата масонска ложа в България „Балканска звезда“ е създадена в къщата на Иван Ведър в Русе през 1879 г. През 1883 г. Ведър основава във Варна и „Велика ложа на България“. Лично княз Александър Батенберг, също масон, е посещавал сбирките в къщата на Ведър.
В своята история Бъэлгария има около десетки министри – масони, а много влиятелни българи членуват в масонски ложи. Основният радетел за влизане на България във Втората световна война на страната на Германия е министър председателя Богдан Филов – посветен в масонството в германски ложи. Още неколцина министри от кабинета на Филов са управлявали България – външният министър Иван Попов, вътрешният Петър Габровски, финансовият Добри Божилов, земеделският Иван Багрянов и други.
Сред най-известните български възрожденци и дейци за освобождението на България масони са били Георги Сава Раковски, Петко Рачов Славейков, Иван Вазов, Стефан Стамболов, Ангел Кънчев, Стефан Караджа, Любен Каравелов, Иларион Драгостинов, Никола Обретенов, Захари Стоянов и др.

 

(в. Преса, печатно издание, брой 230 (581) от 24 август 2013)

http://pressadaily.bg

 


Сходни връзки

Тайните общества | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди