изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:18 EEST
Учени свързаха мозъците си през интернет    
По светаУчени от Вашингтонския университет успешно свързаха мозъците си през интернет, съобщава petel.bg, цитирайки информация на агенция „Ройтерс”

В проведения експеримент единият от двамата учени успява да изпрати мозъчен сигнал през интернет, чрез който контролира движенията на ръката на друг свой колега, намиращ се по същото време в друго помещение на университета. Постижението е крачка в прогреса на интерфейса „мозък–компютър”, при който компютърът трансформира в команди електрическите сигнали от един мозък, след което същите тези команди задвижват механична ръка или пък курсор, или пък дори влияят директно на друг мозък.

В проведения експеримент единият от двамата учени успява да изпрати мозъчен сигнал през интернет, чрез който контролира движенията на ръката на друг свой колега

Единият от двамата учени успява да изпрати мозъчен сигнал през интернет, чрез който контролира движенията на ръката на друг свой колега

Голяма част от въпросното проучване се прави, за да се помогне на пациенти с различна степен на парализа да възстановят част от своята подвижност отново.

Професор Раджеш Рао провежда експеримента заедно със свой колега, като за целта седи в лаборатория с поставена на главата електродна шапка, свързан също така и с електроенцефалограф, отчитащ електрическата активност на мозъка му. Рао се взира в компютърен екран, играейки мислено някаква проста видеоигра, и в един момент си представя, че движи своята дясна ръка, за да възпроизведе изстрел.

Електродите успяват да уловят електрическите сигнали на командата за стрелба и ги предават през Skype до негов колега, намиращ се в друго помещение, който неволно помръдва десния си показалец, за да натисне бутона пред себе си.

При подобна връзка обаче могат да бъдат разчетени единствено прости мозъчни сигнали, но не и мисли.http://lechitel.net

 


Сходни връзки

Учени свързаха мозъците си през интернет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди