изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:00 EEST
РЕГИОНАЛНИЯТ МИНИСТЪР ПОСЕТИ ИЗГРАЖДАЩИТЕ СЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП    
НовиниPN 136-13 1.09.2013 ДОБРИЧ: Министър Десислава Терзиева, заместник-областният управител Исмет Абил, Катя Лазарова – координатор на Проект „Детство за всички”, кметът на Добрич Детелина Николова посетиха обекти на новоизграждащите се 4 центъра за настаняване от семеен тип Встъпителна пресконференция за представяне на проекта на община Добрич за изграждане на четири центъра за настаняване от семеен тип се проведе вчера с участието на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, заместник-областния управител Исмет Абил, Катя Лазарова – координатор на Проект „Детство за всички”, както и гости от партньорски организации.  Проектът бе представен от кмета на Добрич Детелина Николова, която сподели, че този проект е част от политиката на общината и с него ще се надгради постигнатото.

Тя припомни, че проектът беше забавен във връзка с провеждането на обществените поръчки и съдебни производства, но с усилията и на специалистите от МРР като управляващ орган по проекта, е дадена възможност той да се изпълни с удължен срок. Проектът предвижда изграждане на четири центъра за настаняване от семеен тип в град Добрич, като общата стойност е 2 866 713 лева. Продължителността на проекта е 24 месеца.
Целта му е трайната подмяна на институционалните грижи с нови възможности за децата с увреждания и техните семейства чрез осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура в Община град Добрич, която да даде възможност за нов вид услуги. Освен подобряване на социалната инфраструктура, предоставяща услуги в общността за деца с увреждания, проектът цели предоставяне на подкрепяща, близка до домашната и уютна среда, която да задоволи нуждите на всяко от децата и младежите с увреждания, изведени от ДДУИ и ДДФУ и децата с увреждания над 3-годишна възраст от ДМСГД. Цели се още осигуряване на деинституционализирана грижа чрез подходяща жизнена среда за пълноценно израстване, развитие, социално включване и равен достъп на децата и младежите с увреждания.  
По проекта се предвижда изграждане на четири центъра за настаняване на деца, по два във всеки от имотите. Те ще представляват едноетажни сгради с капацитет по 14 деца /12 деца от специализираните институции и допълнителни две места за настаняване на деца/младежи от общността по спешност/, както и благоустрояване на прилежащите дворни пространства. Общината ще извърши със свои собствени средства довеждащата инфраструктура като строително-монтажни дейности – канализация, водопровод, осветление, пък, които са включени в капиталовата й програма.
Реализацията на проекта пряко и положително ще влияе върху 56 деца и младежи с увреждания, настанени в специализирани институции, като ДДУИ, деца с увреждания над 3 години, настанени в ДМСГД, както и върху 45 социални работници, които ще бъдат назначени и ще работят в четирите центъра, а също и за 650 деца и младежи с увреждания от област Добрич, от които 130 в град Добрич, които се нуждаят от резидентен тип услуги и персоналът, който ще е ангажиран в социалните услуги за деца от институциите, предоставящи образователни, здравни и социални услуги.
Сключени са договори с основните изпълнители – строителството се изпълнява от „Добруджа билдинг” ООД, строителният надзор – от „Жилфонд – инвест” ООД, авторският надзор – от „Селко 7” ООД.
След пресконференцията министър Терзиева и кметът Детелина Николова, както и останалите участници в пресконференцията, посетиха строителния обект, където разговаряха с представителите на изпълнителите. НДТ


 


Сходни връзки

РЕГИОНАЛНИЯТ МИНИСТЪР ПОСЕТИ ИЗГРАЖДАЩИТЕ СЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди