изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:00 EEST
150 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ ИВАН КОЛЕВ - БЕСАРАБСКИ ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОЯ    
По светаВъв връзка с честването на 150-годишнината  от рождението на генерал Иван Колев, по покана на Николай Иванов - председател на Българската  община „Света София” в гр. Измаил и на Виктор Генчев – кмет на родното село  Бановка на генерал Иван Колев, Управителният съвет на Сдружението с нестопанска цел:”Изграждане в град Добрич на паметник на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година” реши

да бъде изпратена делегация с ръководител Георги Казанджиев, която да участва  в тържеството, проведено в село Бановка на 25  август 2013 година.

           Голямото събитие беше отбелязано в две части. Първата премина пред паметника на генерал Иван Колев. Тържеството започна с музикални изпълнения.След това слово произнесе кметът Виктор Генчев. Той отбеляза, че с голяма почит, уважение, гордост и достойнство честват 150-годишнината от рождението на техния  велик съгражданин генерал Иван Колев, който е роден  тук - в село Бановка. Още  в неговите детски години родителите му и учителите в местното училище вдъхват любов към прародината му България. Той  учи и завършва  в известната Болградска гимназия „Г.С.Раковски”. Много от нейните възпитаници се завръщат в прародината си и дават своя принос за напредъка на България.  Автор на паметника на генерал Иван Колев, открит през 2012 година, е добричкият художник Димитър Янков, който също присъства на тържеството. Тук бяха и много родственици на генерала. Вдъхновено слово произнесе неговият родственик Сергей Стоянов, който сподели, че се е запознал с живота и делото на генерал Иван Колев от своя баща. Но - както в Украйна, така и в България беше табу да се говори за генерал Иван Коев. Георги Казанджиев също произнесе слово и направи характеристика на генерал Иван Колев, като говори за жизнения му път и дейността  му като пълководец. Мая Златева прочете своя творба за генерал Иван Колев.

            91-годишният Дянко Марков произнесе вълнуващо слово за генерал Колев и ролята на българите в Украйна за отношенията между двете държави. От  името  на дружеството на военно-инвалидите - град Добрич, приветствие поднесе  неговият председател Димитър Илиев.

           От името на г-жа Детелина Николова - кмет на община град Добрич и председател на Сдружението с нестопанска  цел: „Изграждане в град Добрич на паметник на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на  Добруджа през 1916 година”, беше прочетено  приветствие до присъстващите на тържеството и жителите на  Бановка, а Атанас Стоянов връчи  на кмета на с. Бановка двутомника „Добруджанският герой генерал Иван Колев” и знамето на Република България.

 От името на кмета  на Община Добричка г-н Петко Петков Георги Казанджиев прочете грамота за решение на Общинския съвет  на Община  Добричка за посмъртно удостояване на ген. Иван Колев с почетно званието и връчи документа и плакет.  Освен това кметът  Петко Петков дари 100 книги, с автор Георги Казанджиев - „Генерал Иван Колев – епопея на един живот”. От г-н Коста Коларов - книжарница”Мъдрост” Георги Чунчуков дари колекция от български учебници. Първата част  на тържеството      завърши с панихида на местния свещеник и черковни певици и поднасяне на много цветя пред паметника.

Втората част  от тържеството продължи в салона на Дом на култура, където беше изнесена богата художествено-литературна програма от колективите към Дома на културата.

           След обяд посетихме Болград - "столицата  на бесарабските българи". Българите,  заселили се в Бесарабия, които с мъка и тъга напуснали родните си места в България, за  да бъдат свободни. Те първо изграждат своите селища, второ църкви и трето училища. Съвременният  град Болград  е основан през 1821 година - на мястото  на бившето селище Табак. Руският генерал Иван Н. Инзов, който е управител на преселниците българи, е основател на града и му дава името Болград. След неговата смърт е погребан в Одеса. Болградските българи се обръщат с молба да бъде препогребан  в Болград - заради големите грижи към гражданите на Болград и бесарабските българи. Руският император удовлетворява молбата им. Българите пренасят ковчега му само на ръце от  Одеса до Болград, като разстоянието  е над 240 км. Последното разстояние от 1500 метра е носен на колене  до градските гробища.

             Бесарабските българи решават да бъде изграден храм на  признателността  към Русия и руския народ. Неговото изграждане  започва през 1833 г. и продължава до 1838 г. В неговото изграждане  участват 10 000 българи. Храмът е  осветен на 29 октомври 1838 г., под името”Свето Преображение Господне”. Този храм е най-големият в Южна Русия и е подобие на Исакиевския събор в  Петербург. На 26 януари 2012 г. в храма избухва пожар. За неговото възстановяване е оказана помощ от българското правителство, общините Добрич и Ген.Тошево. Посетихме храма, в тази част, която е достъпна .

           През 1858 година в Болград е открита  известната гимназия ”Г.С.Раковски”. Тук са учили много бесарабски  българи, които в последствие идват в освободена  България и дават своя принос за  развитието на нашата родина.

          Посетихме и най-новия  Мемориал на българските опълченци - участници в Освободителната Руско-турска война  1877-1878 г. Българите от Бесарабия са участвали над 2000 души. Всичките  са тръгнали, за да дадат живота си за освобождението на своята прародина България.

             Идеята за построяването  на този паметник е от  2004 г. и през 2005 г. е проведен конкурс за паметник, който е спечелен от архитект Николай Бозан. Мемориалът е открит на 20 октомври 2012 г. от Антон Кисе - президент на Асоциацията на българите в Украйна и от Красимир Минчев - Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Украйна, който отбелязва: ”Паметникът е наистина едно свидетелство за почитта и преклонението към саможертвата по време на Руско-турската освободителна война, към хората, които оставят дом и семейство и се записват доброволци в опълченските дружини.”

       Нека в чест на наближаващата 100-годишнина от  освобождението  на Добруджа и ние почетем  паметта на генерал  Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г. с построяването на дългоочаквания паметник на генерал Иван  Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година.

                                                                                                        Тодор НИНОВ

 


Сходни връзки

150 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ ИВАН КОЛЕВ - БЕСАРАБСКИ ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди