изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:55 EEST
ЗЛАТНОТО ПРАВИЛО НА ХРАНЕНЕТО Е МАКСИМАЛНОТО РАЗНООБРАЗИЕ    
НовиниТова заяви пред журналисти в Албена доц. дм. Светослав Ханджиев е председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания „Акад. Ташо Ташев“ при съюза на българските медицински специалисти


Проблемът с храненето е с изключително социално и медицинско значение. Храненето на децата и подрастващите е свързано с тяхното здравословно състояние, каза пред журналисти в курорта Албена доц. дм. Светослав Ханджиев е председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания „Акад. Ташо Ташев“ при съюза на българските медицински специалисти. Поводът бе провелото се там в началото на септември „Училище за здраве”, участниците в което бяха консултирани от доц. Ханджиев.
Според него, проблемите със затлъстяването и недохранването са от голямо значение. Над 22 милиона деца в ЕС са с наднормено тегло и 5 милиона страдат от затлъстяване. Според данните от европейския проект "Диогенес", България е сред първите шест страни в Европа по разпространение на затлъстяването, посочи доцентът. И допълни, че затлъстяването е свързано с развитие на заболявания като диабет, тип ІІ и сърдечно-съдови заболявания, които са причина за смъртността на 2/3 от населението у нас.
Истинското предпазване от болестното свръхтегло и започва още преди пубертета и дори в преднаталната възраст по време на вътреутробното развитие на детето. Ако бъдещата майка не иска детето й да е застрашено от затлъстяване, трябва теглото й по време на бременността да се увеличи с не повече от 15-16 килограма, максимум 20 килограма, каза още специалистът по хранене.
Проектът EPHE е международен проект и касае здравословния начин на живот като залага на: консумиране на пресни плодове и зеленчуци, физическа активност, пиенето на вода и добрия сън, тъй като изследвания в Канада, Австралия и САЩ са показали, че недостатъчният сън може да е причина за започване на затлъстяване. В българския проект са добавени още два акцента – консумацията на мляко и млечни продукти, тъй като в страната на киселото мляко консумацията на мляко и млечни произведения е намаляло. Изследване в Кърджалийска област сочи, че от 6000 деца 1/3 консумират мляко и млечни продукти в необходимите параметри. Другият български акцент е спазването на традициите и значението на т.-нар. Балканска диета, тъй като на Балканите имаме здравословни хранителни традиции – консумация на кисело мляко, сирене, зеленчуци и плодове.
Единствената държава, в която през последните години се отчита намаляване на затлъстяването, е Дания. Тя е пример за хранителна политика с добра колаборация между научните среди и управляващите. Има закони, които определят консумацията на трансмастни киселини, работи се по т.нар северна диета, залага се на редовно хранене.
Важен принцип при храненето е кралска закуска, обед за богаташи и вечеря на бедняци. За България кралската закуска трябва да включва млечни продукти – сирене, прясно, кисело мляко, краве масло, плод.
За нашата страна хлябът е една от основните храни, която, освен че съдържа хранителни белтъчини, е доставчик на лесно усвоими калории. Пълнозърнестият хляб съдържа много витамини от група В. За деца, които са предразположени към затлъстяване, се препоръчва пълнозърнест хляб, но за хора със стомашни проблеми – се препоръчва бял хляб. „Ние анатемосахме баниците, но няма нищо лошо в това един ден за закуска да има хубава баница. Златно правило на храненето е максимално разнообразие”, каза доц. Ханджиев. И добави, че, ако родителите искат децата им да се хранят здравословно, трябва да им готвят.
 


Сходни връзки

ЗЛАТНОТО ПРАВИЛО НА ХРАНЕНЕТО Е МАКСИМАЛНОТО РАЗНООБРАЗИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди