изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:04 EEST
132 ПЪРВОЛАЦИ ПРЕКРАЧВАТ УЧИЛИЩНИЯ ПРАГ В ГЕН. ТОШЕВО    
Образование132 първокласници ще прекрачат за първи път училищния праг в общинските училища в Генерал Тошево на 15 септември, съобщи Надежда Колева - началник отдел "Образование, младежки дейности и спорт".


На този етап не се предвижда закриване на учебни заведения на територията на общината, увери тя. "Общинската политика е насочена към подкрепа и задържане на мрежата от училища в сегашния и вид. Последното закрито училище на наша територия бе през 2008 година и на този етап това е последната оптимизация. Имаме достатъчно деца, които да посещават 6-те общински и едно държавно училище в нашата община и да получават там качествено образование, което да ги прави конкурентноспособни на пазара на труда" , обясни Надежда Колева.
Основният проблем както на национално, така и на местно ниво е обхватът на деца и ученици в задължителна училищна възраст, посочи началникът на отдела. С измененията в Закона за народната просвета на задължителна предучилищна подготовка подлежат 5 и 6-годишни деца, но за съжаление колегите в детските заведения не успяват да ги обхванат на 100 процента, обясни Колева. Причините естествено са социални и битови – липсата на материални средства, ниският образователен ценз на родителите и липсата на мотивация. Със средства по различни европейски проекти общинската администрация в Генерал Тошево прави всичко възможно да работи с родителите в посока социализиране и приобщаване към образователните, здравни и социални проблеми, мотивирането им за редовно посещение на техните наследници и поощряване на развиването на талантите на децата им. В тази посока се работи по проект за социално включване „С грижа за нашите деца - социално включване на деца от 0 до 7 години в община Генерал Тошево” и проект за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства „Искаме и можем”. Община Генерал Тошево не пести време и ресурс за постигане на максимални резултати, а именно – пълен обхват на деца и ученици, интегриране и социализиране , подобряване условията на семейства на деца в риск и осигуряване на заетост на родители, чиито деца посещават училище и/или детска градина.
Всички младежи в община Генерал Тошево имат равен достъп до образование, сподели Надежда Колева. На територията на общината функционират две гимназии – СОУ „Н. Й. Вапцаров” и ПГЗ „Т. Рачински”. Голям процент от младежите продължават да следват във висши учебни заведения след завършване на средното си образование. Всяка година между 30 и 40 процента от випускниците кандидатстват и с високи оценки биват приети в различни университети в страната. За съжаление обаче много малка част от тях се завръщат по родния край след дипломиране – било поради липса на избор за наемане по конкретната специалност, било по чисто материални съображения, коментира образователният шеф. Политиката на общинското ръководство е пълно съдействие на всички заинтересовани младежи за квалификация и преквалификация и подкрепя компетенциите, получени чрез неформално и самостоятелно учене, посочи Надежда Колева. НДТ
 


Сходни връзки

132 ПЪРВОЛАЦИ ПРЕКРАЧВАТ УЧИЛИЩНИЯ ПРАГ В ГЕН. ТОШЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.85 секунди