изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:33 EEST
ЕТНОАРТ ФЕСТИВАЛ СЕ ПРОВЕЖДА В АЛБЕНА И МАНГАЛИЯ    
НовиниЗапочналото вчера издание е със 120 участници от рекордните за феста 30 страни от цял свят
IV издание на международния арт форум и етноарт фестивал “БезГраници” се провежда от вчера до 15 септември в курортен комплекс Албена и в румънския град Мангалия. 


Арт събитието е продукция на Стопанска Камара-Варна с партньорството на “Албена” АД, арт мрежа Скендерман и Галерия „Луиза Кала“ – Румъния. Тази година фестивалът за първи път се провежда в курорта Албена, като целта е разрастване и по-добър достъп на чуждестранна, румънска и българска публика. Във феста тази година се представят 120 участници от рекорден брой държави спрямо старите издания на форума - 30 от цял свят.
Първото издание на форума през 2003 г. бе международна арт мениджмънт конференция в която участваха 33 участници от 9 държави, половината от които от Балканите. Темата на срещата бе „Музика без граници“ с поставена цел за организиране на бъдещ арт фестивал в рамките на форума и културен, информационен и работен обмен между участниците, припомнят организаторите. Изданията през 2009 г. и 2011 г. също включваха арт мениджмънт конференция, но събитието се разрастна. Осъщесвена бе една от целите на конференцията от 2003 г. – международния етно арт фестивал като съставна част на форума.
Проектът “БезГраници” е представян на много международни конференции и събития, включително на: “Европейска културна конференция” и последващи събития през 2009, 2010 и 2013 г. организирани от Европейската Комисия в Брюксел/Белгия, форумите “Душата на Европа” 2008 г. в Белград/Сърбия, “Душата на Европа” 2009 – Клуж, “Истанбул – европейска столица на културата“ в рамките на форум ЕОН 2010 – Истанбул/Турция, Срещата на Европейската мрежа на етно/уърлд мюзик промотърите 2012 – Утрехт/Холандия и мн. др. През 2013 г. „БезГраници“ ще бъде представено на международното изложение в Каталуния/Испания – Фира Медитерания Манреса, както и на събития в Украйна, Белгия, Македония, Великобритания, Холандия и др.
Арт форумът “БезГраници” е водещия български Етно/уърлдмюзик фестивал, носещ европейската ценностна система и насърчаваш взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб, да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм. През 2013 се навършват 10 години от първото издание и се очаква събитието да стане ежегодно.
В рамките на форума “БезГраници” ще се проведе за трета година и арт пленер за художници и фотографи (9-15 септември), включвайки две изложби: едната в гр. Мангалия в Румъния на 12 септември, а другата в Курортен комплекс “Албена” на 15 септември. Очакват се художници и фотографи от България, Румъния, Япония, Испания, Русия, Хърватия, Словения, Сърбия и Македония.
Основното събитие в рамките на „БезГраници“ традиционно е конференцията за културна политика и арт мениджмънт, включваща участие на фестивални организатори, специалисти, менажери и артисти. Тя ще се проведе от 13 до 15 септември. Между основните теми ще бъдат: междукултурния диалог, работа мрежа, технологични проблеми в етно/фолк сферата, новите европейски културни програми за финансиране и др.
 


Сходни връзки

ЕТНОАРТ ФЕСТИВАЛ СЕ ПРОВЕЖДА В АЛБЕНА И МАНГАЛИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.68 секунди