изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:21 EEST
МАРИОНЕТКИ ПРЕДСТАВЯТ ИСТОРИЯ ЗА ДОБРОТО В "МАГИЯ ЗА ЗЛАТО"    
КултураПредпрремиера на кукления спектакъл "Магия за злато" на  ДКТ „Дора Габе” се състоя вчера. За първи път в България – на сцената на добричкия театър, се реализира постановка по текст на Весела Николова Фламбурари. Завършилата „Актьорско майсторство за куклен театър” в НАТФИЗ ”Кръстьо Сарафов”, писателката е родена в Добрич, а „Магия за злато” е една от приказките й за театър, появили се на книжния пазар през 2009-а година.

Със сценичната и адаптация се ангажираха режисьорът Даниела Христова, сценографите Христина Недева и Христина Стоилова. Марионетките в „Магия за злато” са и своеобразна творческа провокация за актьорите Велма Кирова, Мирослава Демирева, Ренета Николова, Димитър Ялнъзов и Румен Куртев. За да се реализира успешно спектакълът „Магия за злато”, още през юни майсторът на куклите Веселин Анев проведе в Добрич курс за водене на марионетки. Анев е авторът не само на куклите, но и на декора. Музиката за спектакъла подготви композиторът Владимир Джамбазов. Премиерата е днес от 18 часа.

За първи път нашите актьори работят с този вид система кукли, марионетката е най-трудна за усвояване, сподели директорът на театъра Петър Петков. Приказката е много подходяща за марионетки, каза Весела Николова Фламбурари. Тя разказа, че в спектакъла става дума за три орисници, които си играят със съдбата на човека, докато накрая и най-малката разбира, че човек сам кове съдбата си, сам прави живота си  цветен. Основното послание накрая и, че любовта е тази, която спасява душата на човека, допълни тя. Фламбурари благодари на директора на ДКТ "Дора Габе" Петър Петков и сподели мнение, че под негово ръководство кукленият театър изживява една нова ера, защото се играе с много видове кукли, интересно за децата, дори и се мисли за новите думички, които те трябва да научат, за да имат богат речник. Това бе първата ми постановка с марионетки и беше голямо предизвикателство - както за мен, така и за целия екип, сподели режисьорът на "Магия за злато" Даниела Христова. Тя изрази задоволството си, че спектакълът е бил приет добре от децата, въпреки че на моменти има и препратки за възрастни. "При марионетките не е важно колко добър актьор си, а колко си сръчен и внимателен. Тук ентусиазмът по време на играта, емоционалността би могла да попречи, а не да помогне", допълни тя. Директорът на театъра сподели, че след като е видял крайния резултат смята, че спектакълът може участва в куклени фестивали, да бъде представен и извън Добрич.   

През следващата година ДКТ "Дора" Габе има огромното желание да постави още едно произведение на Весела Николова Фламбурари, режисьор отново ще е Даниела Христова, съобщи Петър Петков. НДТ

 


Сходни връзки

МАРИОНЕТКИ ПРЕДСТАВЯТ ИСТОРИЯ ЗА ДОБРОТО В "МАГИЯ ЗА ЗЛАТО" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди