изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:08 EEST
НОВА КНИГА РАЗКАЗВА ЗА 130-ГОДИШНИЯ ХРАМ В С. КРУШАРИ    
Култура Излезе от печат книгата "130 години храм "ВСМЧК Димитрий Мироточиви", с Крушари, Добричко, от Веселина Малчева. От 1990 година до сега тя е издала следните книги: "Поповата фамилия от с. Армутлии /Крушари/, Добричко" /1990/, "Полъхът от Стария Добрич" /2007/, "Чифликчийството в Добруджа" /2009/, "Преселените севернодобруджанци в град Добрич през 1940 година"/2010/ и "Обущарството в Стария град Добрич" /2012/.

Досега нейните книги се посрещаха с голям интерес, тъй като те са в резултат на упорита и последователна изследователска работа. Веселина Малчева проявява голяма любов и интерес към историята на родна Добруджа. Тя си е поставила голяма цел и задачи да събира и предаде на бъдните поколения интересни данни и сведения за родния край и живота на нашите предци.

Новата шеста книга на Веселина Малчева е посветена на 130-годишнината от съграждането на храм "СВМЧК Димитрий Мироточиви в с. Армутлии /Крушари/, добричко. В началото са дадени данни за Свмчк Димитрий Мироточиви, който е патрон на храма в с. Крушари. Разгедани са интересни данни и факти от историята на селото, църквата и училището, списък на учителите по учебни години, приложено е копие на исторически документ от 1859 г., а също и много други документи и снимки.

Публикувани са интересни данни за историята на храма, неговите свещеници, църковната утвар, членовете на Църковното настоятелство по години, за иконите и техните автори и дарители, гробовете в двора на храма, надгробни паметници и данни за погребаните. Интересно е описанието на вътрешния интериор на храма, иконите, стенописите и техните автори. Това описание е на базата на изследването на Асен Василев, Владимир Димитров, Петър Попов, свещеник Иван Балкански, Вяра Панайотова и Росен Великов.

Представени са биографиите и приносът на Варненско-Преславските архиереи митрополит Симеон /1840-1937/, митрополит д-р Йосиф /1898-1988/ и митрополит Кирил /1954-2013/.

Подборни са данните за първите свещеници на село Крушари, също и на онези, които са свещенодействали досега. Поради липса на документи за църковните настоятели и на църковните певци в храма "Св. Димитрий", сведенията са непълни.

Отделено е внимание на параклиса и манастира в Армутлийска духовна енория. Данните в книгата са интересни и обогатяват нейното съдържание.

Новата книга на Веселина Малчева е ценен принос за историята и църковния живот на с. Крушари от епохата на възраждането до 1944 г. Тя дава познания и възпитава в патриотизъм. Нашите предшественици са се борили и достойно са защитавали род и Родина. Академик Марков пише: "Когато бързаме да живеем "тук и сега", нека помним, че "тук и някога" са се родили и жертвали едничкия си живот нашите предци. Ако не сме в състояние да бъдем като тях, то поне трябва да почетем светлата им памет."

Тази книга заслужава да бъде четена и препрочитана, тъй като нашите предци със своите дела са достоен пример.

Тодор НИНОВ

 


Сходни връзки

НОВА КНИГА РАЗКАЗВА ЗА 130-ГОДИШНИЯ ХРАМ В С. КРУШАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди