изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:36 EEST
Държавата се отказа от златната акция в БТK    
НовиниДържавата се отказва от т.нар. си златна акция в БТК, с която си бе запазила правото на вето върху основни решения на ръководството на телекома след приватизацията му. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Данаил Папазов след заседанието на Министерския съвет.

Собственици на БТК са Цветан Василев, който е собственик и на Корпоративна търговска банка (КТБ), и руската VTB.

Министър Папазов обяви пред журналистите, че днешното решение на Министерския съвет е свързано с изпълнението на протокол от април 2013 г. и взето решение от служебното правителство за разглеждане на договора за приватизация на БТК, в което са предприети действия за приключване на условията по договора.

"Ние трябва да изпълним задължението си да освободим акцията, което ще стане на 30 септември на общото събрание", каза той.

Разгледано е било изпълнението на договора за приватизация на дружеството от 2004 г. и дали са изпълнени трите условията, които са предпоставка за освобождаване на тази акция.

Според устава тази акция може да бъде освободена при поискване от притежателя на акцията - министерството на транспорта, каза министърът и допълни, че ведомството не правило такова искане.

Но с искане за свикване на общо събрание на 30 септември е поискано от ответната страна и в 14-дневен срок ние трябва да изпълним това наше задължение, ако са изпълнени всички други три условия, допълни министърът.

Условията са - пет години да е изминало от срока на приватизация, всички плащания по специална клауза, която е предвидена в договора, да бъдат изплатени, което по думите на министъра е било уточнено от временното правителство по време на "поверителното заседание на 17 април.

Плащанията са постъпили в републиканския бюджет, допълни министърът.

Третото условие е да са изпълнени всички задължения по приватизационния договор, за което от Агенцията за приватизация са получени уверения, че целият договор е изпълнен.

Папазов обяви още, че днес правителството е решило от вътрешни резерви от икономисани средства от министерството сумата 6,5 млн. лв. да бъдат предени на "Български пощи" като докомпенсиране на универсалната пощенска услуга за 2011 г, която се извършва от дружеството.

С това проблемите на пощите до Нова година ще бъдат решени, ще могат да се покрият всички необходими плащания. За следващата година ще бъде включена в новия бюджет сума за компенсация за 2012 г., която сега се изчислява, допълни министърът.

Министерският съвет упълномощи Папазов по време на общото събрание на акционерите на БТК АД да гласува "за" отмяната на особените права на преференциалната акция (т. нар. "златна" акция), съобщи и пресслужбата на кабинета.

Министърът ще подкрепи промяната на фирменото наименование на дружеството и ще гласува "за" отписване на БТК от Регистъра за публичните дружества и други емитенти на ценни книжа.

В съобщението се отбелязва, че преференциалната акция е изиграла своето предназначение за един значителен период от време - имала е за цел да осигури плавния и безпрепятствен преход, компанията да не бъде разпродадена и да продължи да работи.
  http://www.vesti.bg


 


Сходни връзки

Държавата се отказа от златната акция в БТK | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.97 секунди