изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:23 EEST
Без държавни пари за офшорките    
Политика Здраво затягане на режима за достъп на офшорни компании до публичен ресурс обмисля властта с нов закон, научи "Труд".

Нормативният акт се подготвя от работна група с експерти от Министерството на финансите, разказаха запознати, но конкретните текстове още не са видели бял свят. Тепърва ще текат и съгласувателни процедури, но за реформата имало политическо съгласие на най-високо ниво в двете подкрепящи правителството партии - БСП и ДПС.

В екипа, който готви законодателните промени, има и зам.-министри, и депутати от двете управляващи партии.

Една от идеите на властта е да се ограничи правото на компании със скрита собственост да участват в процедури по обществени поръчки, търгове за концесии и приватизационни сделки. Очакваше се забраната за участие на офшорки в търгове да залегне в промените на Закона за обществените поръчки, внесени в парламента от Министерския съвет, но такива текстове не се появиха в проекта, който вече е приет на първо четене и предстои окончателното му гласуване.

Ограничаването на достъпа на офшорни компании до публичен ресурс бе залегнало и в плана на БСП за управленски приоритети в самото начало на мандата, припомниха депутати от мнозинството.

Друга мярка, която управляващите обмислят сериозно, е компаниите, регистрирани в офшорни зони, да бъдат задължени да откриват свои дружества в България. Целта на промяната е те да бъдат данъчно обложени и да генерират приходи в бюджета. Как точно ще бъде записана такава мярка в бъдещия закон обаче предстои да видим.
Неотдавна вицепремиерката Даниела Бобева обясни, че въпросът е сложен, тъй като няма ясна европейска или българска дефиниция какво точно е "офшорна компания".
Ако втората идея бъде приета, може да засегне световни компании, чиято регистрация е в офшорни зони, разказаха запознати. При това положение може да им се наложи да регистрират дъщерни дружества в България, чрез които да се позиционират на родния пазар.

Проектозаконът за офшорките се очаква да е окончателно готов до края на годината. Това е и срокът, който БСП, ДПС и правителството си поставиха за изработване на цялостен пакет промени в нормативната уредба в защита на потребителите и бизнеса. Т.нар. антимонополен пакет включва и споменатият Закон за обществените поръчки, и промени в Закона за електронните съобщения, в регулаторните органи като Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите. Внесените вече изменения в Закона за енергетиката, които забраняват на електроразпределителните дружества да спират тока за просрочени сметки в почивни и празнични дни, също са част от планираните мерки.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Без държавни пари за офшорките | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди