изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:56 EEST
Социологът Андрей Райчев: ГЕРБ всеки момент ще се разпадне    
Интервюта Преди няколко месеца Андрей Райчев заяви, че се оттегля от публични изяви, за да си починат хората от него, а и той от тях. След няколкомесечно отсъствие от медийното пространство социологът отново се появи на тв екрана, при това с гръм и трясък. Прави го по същия начин и пред репортера на “ШОУ”.

- Миналата седмица нарушихте “закона за омертата” и цъфнахте в ТВ7. Разбрахме, че сте получили нещо като просветление от върха на остров Самотраки? Всъщност какво ви озари, откъсвайки се от българския политически живот в цифри и прозренията за бъдещето му?
- Значи главната характеристика за тази година от февруарските протести и досега очевидно е свалянето на Бойко Борисов. Реакцията му на тези протести беше абдикирането му от властта, но с вътрешната убеденост, че ще спечели следващите избори. С помощта на служебното правителство, разбира се. Според някои Борисов водеше тогава с 3-4 %, други казваха 2-3%, победата в гербаджийските “сини” очи беше сигурна и те слязоха от властта с убедеността, че ще спечелят следващите избори. С помощта на служебното правителство, разбира се.

Според представите на Бойко Борисов неговата победа минаваше обаче през победата на лидерите на малките партии като Яне Янев и СДС, но тогава беше друго съотношението на силите. Това естествено не се случи. Тоест схемата, която беше построил Бойко Борисов за запазване на властта с помощта на малките партии, не сработи. И той, вместо да си даде сметка за обстановката и да потърси изход от ситуацията, почна да бие противниците си – Сидеров, Доган и Местан, по-късно и Станишев. Така в аванс

затвори всички врати към тях с гадни номера

с елементи на силовост. Кой знае защо, той беше убеден в победата си и не помисли реално за варианта, който обаче възникна – ГЕРБ беше партията с най-много гласове, но нито един от влезлите в парламента не пожела да се съюзи с него. По този начин Борисов реализира нещо изключително нежелано за себе си – хем победа в изборите по някакъв начин, хем абсолютната невъзможност да се добере до властта. Нещо повече – успя да формира коалиция против себе си, която никога не би се обединила под нищо друго. Местан и Волен не са склонни на никакво взаимодействие, но се получи парадокс – коалиция срещу Борисов, която ще е равна на неговия политически живот, т.е., докато той съществува като фактор, докато той представлява опасност да вземе властта, коалицията срещу него няма да се раздели. Тя ще е равна на неговия политически живот, докато той съществува като фактор. Докато Борисов представлява опасност да вземе властта, той ще формира най-лошата структура за себе си –

всички против него

Освен всичко друго няма да успее да задържи хората си, ако те не счетат, че нямат непосредствена перспектива за властта, т.е. ГЕРБ всеки момент ще се разпадне. Бойко няма да успее да удържи хората си, ако те не мислят, че в даден момент ще се върнат във властта, партията му в края на краищата е производно от НДСВ, този електорат има това свойство, че не вирее в опозиция. Затова Бойко Борисов натиска непрекъснато копчето “дай властта веднага и сега”, т.е. прави щурм след щурм, но щурмува нещо, което не може да вземе. А когато щурмуваш нещо, което не можеш да вземеш, колкото и да си силен, ставаш слаб.

- И каква е вашата хипотеза, вашата прогноза за бъдещето на ГЕРБ?
- Моята хипотеза е, че ще наблюдаваме разпад на ГЕРБ. В момента те са отишли на нива 15-17 процента според различните анкети. Това е десет процента надолу в сравнение с предишните анкети. Обратно на това – БСП, колкото и да се чувства под обсада, електоратът й има рефлекса като чуе “червени боклуци”, да си спомни едни по-други времена, да се сплотява. Просто виждаме парадокса - въпреки че Сергей Станишев имаше много неприятности, имаше цяло движение срещу себе си в собствената си партия, което го критикуваше заради съпругата му и т.н., от момента, в който започнаха тези истерии с “червените боклуци”, всичко това изчезна и се задейства рефлекса на единството в името на колективното спасение.

- Не подценявате ли Бойко Борисов? Той вече се е доказал като гениален манипулатор и контактьор с масите. Сега ще внася вотове на недоверие към кабинета на късове. Това не е ли част от вродения му рефлекс как се клати властта?

- Смятам, че той ще хвърли войската си в безнадеждна битка. Собствената му крепост беше тъкмо пред разпад, успя някак да я укрепи, а сега грешката му е двойна. Той погрешно оцени и се опря на протестите, които вървяха паралелно с действията и стратегията му. Тези протести изобщо не бяха израз на хората да върнат ГЕРБ на власт, те идваха от отвращението на протестиращите от елита, но Бойко, кой знае защо,

си въобрази, че може да ги използва

не му стигнаха нервите да ги остави на своята логика и се намеси, което се оказа самоубийствено. Фактически след 4 септември той ги унищожи със своята намеса.

- Добре, да оставим настрана глобалните грешки /или напротив – вродения инстинкт на Бойко Борисов да оцелява/ и да се върнем в кухнята на ГЕРБ. Примерно, вие намеквате, че ако Цветан Цветанов проговори и да разкаже някои неща, понеже ”във всяка кухня има някакви хлебарки”... т.е. - лансирате екзотичната теза, че ако Цветанов реши да прекърши волята на Борисов, ще има 20 минути между замисъла и... изпълнението. Положението на Цветанов в момента наистина не е цветущо, но няма и индикации, че ще тръгне на отчаян ход срещу Борисов...
- Ние това сме го виждали вече с Богомил Бонев. Той реши да удари Костов и това му струваше много, но и Костов беше унищожен. Сега, бившият МВР-министър знае много неща... Политиката съдържа много отвратителни техники, които изплуват, които хората казват, когато усетят, че ги заколват до голо.

- Нека оставим ГЕРБ да се колят до кокал или до голо, както казвате. Един прост въпрос – що за фактор е десният реформаторски блок?
- Вижте, ГЕРБ е проклятието на десните и ще ви кажа защо. Не защото има противник, а защото от самото начало по въпроса за ГЕРБ сините много се колебаеха. Значи, ако видите не само сегашните, но си спомните как самото ДСБ на Костов се държа през тези години с ГЕРБ – ту едното, ту другото; ту се сещат, че могат да победят ДПС, които видиш ли, били кадри на ДС; ту се сещат, че това е смъртоносно за тях... Те играеха с чувството на мисия като опозиция на Станишев и то ги доведе до това, че не влязоха в парламента. И то в момент, когато Станишев беше в партер, но те му дадоха възможност от губещ да завладее много важната корона на алтернативата, да играе първата роля на опозицията. И това в момента, в който хората вече се бяха отвратили от ГЕРБ и дадоха рамо на БСП – почти 1 млн. гласа, ако трябва да бъдем точни - 950 000. А оттук-нататък на сините ще им се случи най-лошото – разделение.

Едните ще подават ръка на ГЕРБ, другите ще казват: “С ГЕРБ!? - Никога!”. В същото време не е изключено, ако се наложи, след време БСП да започнат да мелят брашно с ГЕРБ. Това не е невъзможно. ГЕРБ по принцип е противник, който трябва да бъде стрелян, но това не значи, че не могат да направят и коалиция някога. И обратното – седесетата, т.е реформаторите, се колебаят по въпроса - ту едното, ту другото. Това е абсурд. Според мен в техен интерес е, ако се разграничат ясно от ГЕРБ.

- А новите лица, новите формации? Защо изобщо софиянци се разхождаха 100 дни из паветата и асфалта на София? Впрочем вие сключихте бас с Михаил Константинов в студиото на ТВ 7, че Бареков и неговата формация ще влязат в бъдещия парламент? Защо бяхте толкова сигурен в облога си?
- Хванах се на бас, защото съм сигурен, че Бареков ще се класира.

- Защо сте толкова сигурен?
- Защото той има абсолютната яснота, че е против Бойко Борисов. Той играе перфектно ролята на дясната алтернатива по отношение на Борисов.

Твърдо и докрай. Това е много силно оръжие в политиката – да си алтернативата. Друг е въпросът дали ще му стигнат силите. Но пак казвам – по главния въпрос за Борисов не прави никакви завои, компромиси, зависимости, а се хвърля, бие се и върви право напред с обратен гард.

- А протестите? Защо така затихнаха?
- Защото в един момент те престанаха да бъдат граждански и се превърнаха в политически. Граждански протест е, когато аз, млекарят, бакалинът и чистачката се събираме на улицата в името на някаква кауза, каквато и да е тя. ГЕРБ проявиха груб манталитет, като се опитаха да обяздят протестите и те се превърнаха от граждански в политически.

Това ги уби

- Прогнозите ви за бъдещите граждански, политически вълнения и изхода от едни евентуални предсрочни избори, когато и да са те?
- При мен въпросът стои така - кога ще се дестабилизира отново обстановката - в два фактора. Първо – ако се появят нови протести от друг характер или ако се изсипят хората с касовите бележки, подобно на февруарските събития. Това никой не може да го предвиди. И ако се случи, ще промени обстановката просто за един ден. Второто е... как да кажа - ако “Атака” видят, че ГЕРБ отслабва, моментално ще заиграят своята игра. “Атака” в името на своята еднократна цел – унищожението на ГЕРБ, е съгласна да предостави ресурси, защото смята, че ГЕРБ в момента е по-голямото зло за България, отколкото дори едно ДПС. Ако това се случи, то ще доведе до други процеси в сегашното неписано и нерегламентирано единодействие в парламента, но нека почакаме да видим какво ще стане. Все пак, аз не съм пророк, а обикновен социолог, който се опита да избяга от себе си...

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ГОРЕЩИ ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТЕРВЮТА В НОВИЯ БРОЙ НА "ШОУ", КОЙТО ИЗЛИЗА ВЪВ ВТОРНИК, 1 ОКТОМВРИ

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Социологът Андрей Райчев: ГЕРБ всеки момент ще се разпадне | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Социологът Андрей Райчев: ГЕРБ всеки момент ще се разпадне
Автор: Anonymous да 2013-09-30 @ 08:26 EEST
Стар доносчик на БКП, даже и срещу жена си.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди