изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:44 EEST
"Алфа рисърч": БСП води ГЕРБ само с 0,8 %, 76% искат предсрочен вот    
Общество

Сближаване на електоралните позиции на БСП и ГЕРБ отчита ново социологическо проучване на "Алфа Рисърч". Според него 17,9% подкрепят управляващата лява партия, а 17,1% - формацията на Бойко Борисов.



Опитите на БСП да съхрани правителството в условията на непрекъснати протести изглежда водят до изчерпване на мобилизационния й потенциал и тя вече е достигнала своя таван, констатират социолозите.

След обратното си влизане в парламента и активизирането си ГЕРБ възвръща част от оттеглилата се от него периферия.

От "Алфа Рисърч" отбелязват, че тепърва ще се види дали това е траен процес.

В края на септември електоралната подкрепа за социалистите е 17,9% от общия брой избиратели и бележи лек спад от половин процент за последния месец.

Социалната база на левицата, както и на излъченото от нея правителство, продължава да бъде изключително тясна и затворена в средите на най-възрастните поколения (34% сред избирателите над 61-годишна възраст и само 8% сред 18 - 30-годишните), малките градове и селата.

Според проучването ДПС може да разчита на 6,1%, а Реформаторският блок - на 7,0%.

Ако изборите бяха днес, това щяха да са другите две сигурни парламентарни сили, показват данните.

Реформаторите черпят подкрепа основно от привържениците на обединените в блока партии в големите градове, но все още не са напълно убедителни за по-широкия кръг десни избиратели, отбелязват от агенцията.

Доверието в лидерите на основните политически сили следва тенденцията на партийните влияния.

Положителното отношение към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е 28%, към председателя на БСП Сергей Станишев - 25%, към лидера на ДПС Лютви Местан - 14% и към лидера на "Атака" Волен Сидеров - 5%.

С одобрение сред левите избиратели се ползва и президентът (2002 -2012 г.) Георги Първанов, а сред десните - държавният глава Росен Плевнелиев, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Преобладаващо положително е отношението към еврокомисаря Кристалина Георгиева и омбудсмана Константин Пенчев.

В условията на криза на институциите и политиките преобладаващата част от гражданите живеят с усещането за неизбежни предсрочни избори.

Едва 23% смятат, че правителството трябва да управлява до края на мандата, а 76% - че е нужен предсрочен вот.

От тях 37% настояват за провеждането им до няколко месеца, а други 39% заедно с европейските, показва проучването на "Алфа Рисърч".

Националистическият вот продължава да бъде разделен основно между две от партиите в тази ниша - НФСБ (2,8%) и "Атака" (1,6%).

Според социолозите засилването на политизацията през последния месец мобилизира подкрепа най-вече за водещите партии за сметка на по-малките.

Така потенциалът на партия на протестиращите, както и сумарната тежест на други формации въобще остава значителен, но по-нисък в сравнение с периода на най-активните летни протести.

Делът на нежелаещите да гласуват нараства до нормалните за неизборен период равнища от 34%.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

"Алфа рисърч": БСП води ГЕРБ само с 0,8 %, 76% искат предсрочен вот | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди