изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 10:20 EET
БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА ВЪЗСТАНОВЯВА ЧАСТ ОТ ЛОЗЯТА    
ЕкологияЛозовият масив с площ от 5 декара ще бъде с 3 сорта винени и 3 сорта десертно грозде. Разчита се той да има и укрепваща роля за терена, който е в свлачищен район
В Кралската избаКладенчетоБалчик: Двореца и Ботаническата градина  005Балчик, Двореца, към параклиса

В Университетската ботаническа градина в Балчик ще бъдат възстановени част от лозовите насаждения, които са съществували още преди Първата Световна война, преди мястото да стане резиденция на Румънската кралица. Вече е започнало почистване на терени с цел да се възстанови част от тази изчезнала агроекосистема.

За целта е определен терен в рамките на Защитена местност „Ботаническа градина”, като дейностите са съгласувани с компетентните институции. Проектът е възложен и изработен от специалисти от Институт по лозарство и винарство в Плевен.

Създаването на лозовият масив е част от предвидените дейности, с които Университетски ботанически градини целят развитие на тази територия в съответствие със Закона за културното наследство и Закона за защитените тритории. Проектът е иницииран в резултат от изследване за автентичността и се предвижда финансиране със собствени средства.

Една от целите ни е да възстановим част от лозовите масиви. Не на същата площ, на която са били – 100-150 декара, а върху терен от около 5 декара, тъй като мястото вече има други функции – Ботаническа градина и Недвижима културна ценност коментира пред НДТ ръководителят на УБГ-Балчик Ина Манчева. В тази връзка целта е запазване на културното наследство, доколкото позволяват съвременните функции на обекта и промените почвено-климатични условия. Направени са проучвания в документи, които се съхраняват в Националния архив на Румъния и са били предоставени на ботаниците. С изграждането на лозовия масив те имат за цел и укрепване на терена, където ще бъде създаден масивът, тъй като той е част от свлачищно-срутищен район. Лозите са с дълбока коренова система и ще имат сериозно укрепващо въздействие. Освен това лозовият масив ще има и демонстрационни цели – за показване на екологосъобразно управление на площите. Ще е полезно и за практически занятия на специалисти от различни области на растениевъдството т.е. една от целите е разбирас е и образование. Предвид това, че той е в рамките на Защитена местност и във връзка с предписания на РИОСВ трябва да се използват само природосъобразни материали, както и да не се извършват обработки в периода, когато гнездят птиците.

Сортовете грозде, които ще се отглеждат са 3 винени и 3 десертни. Ще се третират само с бордолезов разтвор. Сортовете са традиционни български и са предложени от специалист от Институт по лозарство и винарство в Плевен. Те няма да повтарят отглежданите по времето на кралица Мария сортове, тъй като има сериозна промяна на почвено-климатичните условия. Специалистът от Института по лозарство и винарство е счел, че вече не е подходящо да се отглеждат старите сортове и е предложил други. Като сериозен проблем той е отчел, че вече има много големи температурни амплитуди – много студени зими и много горещи лета, което е неблагоприятно за сортовете, които през миналия век са се отглеждали там.

Започнала е само подготовката на терена, но, според Ина Манчева, тя ще отнеме около година. Според нея, най-вероятно, през ранната пролет на 2015 година ще бъде засаден лозовият масив, а той ще започне да дава плодове не по-рано от три години след това. Затова и ботаниците все още не са наясно как точно ще оползотворяват гроздовата реколта, тъй като до нея има още почти пет години. Сега предстои почистване на терена от самонастанили се дървета и храсти, а и не е ясно още с какви трудности ще се сблъскат при подготовката на терена. От УБГ уточняват, че скатът, където ще бъде засадено лозето е извън паметника на културата, в една от охранителните му зони.

Данни от архивите на бившата резиденция на румънската кралица Мария сочат, че приблизително една трета или около 7 хектара от площта на целия имот е обособена за лозя, овощни и зеленчукови градини, разположени главно в югозападната част на имота, върху склон с югоизточно изложение. Известно е, че част от закупените от кралица Мария имоти са били вече засадени с лозя. Извикани са специалисти, които да огледат местността, да констатират почвените условия и съобразно тях да препоръчат определени сортове грозде, както десертни (трапезни) така и винени. Всички нови сортове лози са били прецизно подбирани, съобразно условията на района. В доклад за дейностите, извършени по двореца, градината и лозето в Балчик от 16 до 30 април 1941 г., Карол Гутман пише: „… Изорано е лозето, а около дънерите е прекопано на ръка, засят е слънчоглед и рициново семе по свободните площи…” 

НДТ

 


Сходни връзки

БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА ВЪЗСТАНОВЯВА ЧАСТ ОТ ЛОЗЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди