изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 07:41 EEST
Оставка при българите в чужбина - Защо си тръгна Росен Иванов (Обзор)    
НовиниШефът на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Росен Иванов е подал оставка по лична преценка. Това бе съобщено от правителството. Неговото място временно ще бъде заето от досегашния му заместник Йордан Янев. Причините за напускането ми са лична преценка, че политиката, която води агенцията, и политиката, която трябва да бъде в синхрон с другите институции, се разминават, коментира Росен Иванов.

Според него имало разминаване в позициите с правителството. Смяната на Иванов става по-малко от седмица след смяната на шефа на Агенцията за бежанците - Никола Казаков бе заменен от полковник Николай Чирпанлиев.
Отстраняването на шефа на ДАБЧ се очакваше от седмици. “Труд” съобщи за това преди 20-ина дни.

Росен Иванов беше съветник в политическия кабинет на министър Божидар Димитров, който отговаряше за българите в чужбина от октомври 2009 г. до 30 май 2010 г. Той е един от авторите на Закона за изменение и допълнение на закона за българско гражданство. От 31 май 2010 г. е председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Иванов стана “известен” с командировката си до Австралия и Нова Зеландия в края на март 2013 г. Според тогавашното съобщение на агенцията Иванов бе поканен в Нова Зеландия от българското дружество “Св. св. Кирил и Методий” в Окланд. Тогава “Труд” изчисли, че дневните и квартирните заедно с най-евтиния самолетен билет по маршрута на г-н Иванов, излизат около 7000 лв. За трима сметката скача на 21 000 лв. Сумата представлява 6% от годишните разходи на ДАБЧ за целия персонал, които за 2013 г. са 360 177 лв.

Освен че отговаря за връзките с нашите диаспори в странство, агенцията, оглавявана от Росен Иванов, се занимава и с издаване на удостоверения за български произход. Те са необходими на всички кандидати за гражданство, които искат да получат паспорт на основание своята етническа принадлежност.

От години различни медии пишат, че кандидатите за гражданство са подложени на корупционен натиск, за да им бъдат издадени бързо удостоверения, тъй като за разглеждането на преписките няма срокове. Преди година Дойче веле в репортаж от Косово съобщава: “Все повече бошняци и горяни от района на Призрен искат български паспорт, цената от 1000 евро не ги спира.” По-късно Росен Иванов опроверга твърденията, че за паспорт се плаща.

Преди месеци проверка на службите в агенцията за българите в чужбина се натъкна на странни преписки. Един и същ човек получава удостоверение, че не е доказан българският му произход. А няколко месеца по-късно - документ с обратното съдържание. Има и случаи, когато бащата е определен от чиновниците като българин, а синът - не.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Оставка при българите в чужбина - Защо си тръгна Росен Иванов (Обзор) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди