изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:33 EEST
ЕКСТРАДИРАМЕ РУСКИ ГРАЖДАНИН, ИЗДИРВАН С ИНТЕРПОЛ ЗА ПРИСВОЯВАНЕ    
Ред и сигурностОкръжният съд в Добрич е допуснал екстрадиция на руския гражданин Андрей Кр. от град Томск в Русия по молба на Генералната прокуратура на Руската федерация. Съдебният състав е решил той да бъде задържан под стража до фактическото му предаване на руските съдебни власти.

Андрей Кр. е търсен във връзка с повдигнато му обвинение за присвояване на чуждо имущество в особено големи размери чрез измама от лице с използване на служебното си положение. На 21 март тази година съдът в Томск е решил той да бъде задържан за 2 месеца. Същия ден е издадена и заповед за задържането му. По искане на Интерпол той е задържан на 19.08.2013 г., когато е подал в ОД на МВР – Добрич, заявление за продължаване на срока на пребиваване у нас. Андрей Кр. има статут на продължително пребиваващ в Република България до 2 октомври тази година. На 23 август Окръжният съд му е наложил временна мярка за неотклонение задържане под стража за срок от 40  дни, а с постановление на Върховна касационна прокуратура е бил задържан за 72 часа, считано от 1 октомври.

На 1.10.2013 г. в Окръжната прокуратура в Добрич е получена писмена молба от съдебните власти на Руската федерация за екстрадицията на руския гражданин, въз основа на която е направено предложението пред Окръжен съд – Добрич. Пред съда Андрей Кр. не е дал съгласие доброволно да бъде предаден на руските съдебни власти. В последната си дума пред съда той е заявил, че делото срещу него било измислено и не е взел пари.

Окръжният съд след като се е запознал с предложението на Окръжната прокуратура за екстрадиция на Андрей Кр. И представените от руската страна документи е допуснал предаването му на Русия. Съдебният състав прецени, че са изпълнени всички изисквания в Закона за европейската заповед за арест и в Европейската конвенция за екстрадиция. Деянието, за което той е търсен, представлява престъпление и по българския Наказателен  кодекс и се наказва с лишаване от свобода повече от 1 година. На Андрей Кр. не е предоставено убежище в Република България, той не се ползва с имунитет, а престъпленията, за които е издирван не са политически, военни, амнистирани или с изтекла давност.

Съдът отхвърли възражението на адвокатите на руския гражданин, че Законът за екстрадицията и европейската заповед за арест не допускат да бъде предадено лице, спрямо което има наложена мярка за неотклонение задържане под стража за 2 месеца, тъй като посочената от тях законова норма не е приложима в този случай. Съдебният състав не уважи и претенцията им срещу дадените от руската страна гаранции за спазване на правата на Андрей Кр. Окръжен съд – Добрич, посочи, че те са предоставени изрично в молбата на Генералната прокуратура на Руската федерация, с искане на екстрадицията му. Там е посочено, че той се издирва на фаза досъдебно производство. Съдът намира, че чрез допуснатата екстрадиция се дава възможност на руския гражданин да защити своите права като обвиняем в досъдебната фаза на наказателното производство срещу него. Решението на Окръжния съд може да бъде обжалвано в 7 дневен срок пред Апелативен съд – Варна. НДТ

 


Сходни връзки

ЕКСТРАДИРАМЕ РУСКИ ГРАЖДАНИН, ИЗДИРВАН С ИНТЕРПОЛ ЗА ПРИСВОЯВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.68 секунди