изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:22 EEST
Синоптици прогнозират мека зима на Балканите    
Времето Дългосрочните прогнози за предстоящия зимен сезон на няколко световни метеорологични института показват, че зимата на Балканите ще е по-мека и по-влажна от обичайната. Дългосрочните прогнози обаче са само общи, ориентировъчни и невинаги с достатъчно висока степен на достоверност. За по-голяма точност трябва да се следят краткосрочните прогнози, съветват синоптиците.
Добрич, градският парк "Св. Георги"2005.12.Christine Smith.202010-11 Shera BechardБалчик 29.01.2012 Снимка: Йоанна Дукова

Прогнозата на британския UKМЕТ за зимните месеци - декември, януари и февруари, е за температури по-високи от обичайните за нашия регион. Вероятността зимата да бъде по-мека от обичайното, британският институт определя на около и над 50 на сто.

"Студеният" вариант за Балканите е с вероятност за реализация под 20-30 на сто.

По отношение на валежите, UKМЕТ предвижда те да са над норма, с вероятност от около 50 до 80 на сто.

Японският институт JAMSTEC очаква нормална зима в температурно отношение, при което отклонението от нормата за северозападната половина на България ще бъде 1 до 3 десети от градуса под нея, а за останалата част на страната - около нея. Според този източник валежите през зимните месеци също ще са над обичайните.

IRI - авторитетният американски институт, предвижда нормална зима в температурно и валежно отношение, като около нашия регион се очакват наднормени в температурно отношение зимни месеци. Тази прогноза също е вероятностна.

6-месечните прогнози на CPC - подразделение на американската климатична агенция NOAA, от дълго време насам предвиждат по-топли от обичайните зимни месеци. Според тази водеща американска агенция, по-мек от обичайното с 2 до 4 градуса ще бъде месец януари. Не толкова изразена положителна аномалия ще има и февруари, а декември ще бъде с температури около нормата.

Според NOAA валежите ще бъдат в рамките на обичайните или малко под тях за някои региони на страната.

Балканският югоизточен виртуален център (SEEVCCC) за климатични изследвания прогнозира, че предстоящата зима ще бъде много мека, с януарски аномалии между 3 и 5 градуса и с наднормени превалявания.

Все още японската JMA и Пекинският климатичен център (BCC) нямат сезонни прогнози за зимния сезон, а прогнозите на Европейския център за средносрочни прогнози (ECMRWF) не са достъпни за масовия потребител. www.dir.bg
 


Сходни връзки

Синоптици прогнозират мека зима на Балканите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди