изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:54 EEST
ОБУЧИХА УЧИТЕЛИ ОТ ТЕРВЕЛСКО ЗА РАБОТА С БИЛИНГВИ    
Образование16 учители от община Тервел посещаваха през летните месеци "училище за учители", съобщиха от кметството.


То бе организирано в рамките на проект "Заедно на училище", финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".
Целта на дейността е повишаване квалификация на учители от общински училища и детски градини за работа с деца билингви от подготвителни класове и начален етап на обучение в училищата и детските градини в община Тервел. Организирането на подобна инициатива се налага от факта, че всички учители от детските градини и начален етап на обучение живеят в общинския център Тервел и пътуват до населените места, в които работят. Преобладаващата част от тях са от български и турски етнос с превес на българския. Децата и учениците от селата в общината са преобладаващо от турски и ромски етнос, при наличие на две села с компактно ромско население - Орляк и Каблешково. В ранната си възраст децата срещат съществени проблеми при усвояването на българския език. Учителите в сегрегираните групи и класове имат нужда от допълнително обучение, за да подобрят нивото на усвояване на български език от малчуганите, за които той не е майчин и като следствие от това да подобрят ефективността на образователния процес при възпитаниците си.
За изпълнение на дейност 6 по проекта община Тервел сключи договор с русенски университет "Ангел Кънчев", а самото обучение бе проведено от доц. д-р Соня Георгиева от катедра "Педагогика, психология и история" на Педагогическия факултет. Учебната програма бе структурирана в осем модула с основни теми: "Обща характеристика на методите на възпитание и обучение", "Особености на мултикултурната класна стая", "Специфика на приложимите методи в мултикултурна среда", "Същност и особености на билингвизма, варианти", "Педагогически модели за работа с билингви по преодоляване на бариерите при общуването на езика, който не е майчин", "Дидактични материали за създаване на нагласи за общуване на език, който не е майчин", "Проблеми и възможни решения на междупредметните връзки за справяне с типичните проблеми при работа с деца билингви", "Работа с по-широкия социален кръг за преодоляване на нагласите за общуване на език, който не е майчин" и др. Обученията се проведоха под формата на лекции и упражнения, както и различни тренинг-задачи, свързани с предмета на заниманията.
В резултат на проведените обучения 16 учители са обучени за ползване на интерактивни билингвални технологии за усвояване на българския език от деца, за които не е майчин, повишава се ефективността на образователния и възпитателен процес. Предстои връчването на удостоверенията за допълнителна квалификация на педагозите.
 


Сходни връзки

ОБУЧИХА УЧИТЕЛИ ОТ ТЕРВЕЛСКО ЗА РАБОТА С БИЛИНГВИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди