изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:09 EEST
Хищни калинки нападнаха габровско село    
Екология Хищни калинки нападнаха габровското село Източник. Летящите нашественици се появили в селото преди около две седмици на цели облаци и бързо окупирали дърветата, градините и дворовете, като успели да проникнат и в повечето от къщите със стари и неуплътнени врати и прозорци. За да се спасят от калинките, някои от селяните изкарали на въоръжение прахосмукачките си, с които погнали неканените гости.

“Всичко е почерняло от тази напаст. Няма спасение, вдигнали сме ръце от тях. Трепем, изхвърляме ги на купчини, но те нямат свършване и като че стават все повече”, кършат безпомощно ръце селяните в Източник, съобщава "Монитор".

Специалисти по насекомите разказват, че хищната калинка е полезна, тъй като унищожава въшките по реколтата и успешно замества химическите препарати. Родината й е Китай, където тя се отглежда в специални фабрики. В средата на 90-те години на миналия век обаче китайците изпускат от контрол нещата. Калинките напускат фабриките и тръгват из цяла Азия и Европа. Според специалистите темпото, с което азиатската гостенка си завоюва територии у нас през последните години, е смущаващо за разнообразието на родната фауна.

“Борбата с хищната калинка е толкова обречена, колкото и тази с колорадския бръмбар”, твърдят експертите по насекоми. Наред с вредните въшки обаче калинката, наричана още шесткрак алигатор, напада и унищожава плодовете и най-вече гроздето. И тъй като сега е сезонът на гроздето, затова и нейната популация сега е най-голяма. А неприятното е, че заради отделяния от хищната калинка алкалоиден сок птиците не я ядат и тя не може да бъде унищожена по естествен път от тях. Единствените, които я ядат, са жабите. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Хищни калинки нападнаха габровско село | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди