изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:12 EEST
СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-СИЛНИЯТ АРЕАЛ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЧИСТОКРЪВНИЯ АНГЛИЙСКИ КОН У НАС    
Интервюта За изложението, породата и нейното развъждане у нас разговаряхме с Георги Йорданов – изпълнителен директор на Националната асоциация по коневъдство.

-      Г-н Йорданов, тази година се отбелязват 60 години от развъждането на породата Чистокръвен английски кон в България. Преди това породата не е ли била разпространена у нас?

-      От 60 години породата се развъжда в България чистопородно. 1953 е годината, когато се внасят жребци и кобили от нея. Преди това и в Българя е имало внесени чистокръвни английски жребци, които са работели като подобрители в полукръвното стадо. Тези приплоди не са записани като чистопородни. От 1953 г. водим чистопородно развъждане на породата в България.

-      Какви са характеристиките на тази порода и с какво тя се отличава от другите?

-      Чистокръвният английски кон е една от най-старите породи коне, а в света се отличават като чистокръвни само две породи – Чистокръвен английски кон и Чистокръвният арабски кон. Всички други породи коне, а в света те са над 2500, са чистопородни, но не и чистокръвни. Най-значимото, от развъдна гледна точка, при чистокръвните породи коне – английски и абарски, е, че те се възпроизвеждат само от животни, които са признати за такива и са записани в съответните племенни книги. Докато при другите чистопородни породи коне се допуска и участие на жребци от други породи за подобряване на качествата. При чистокръвния английски и чистокръвния арабски кон такова правило не съществува. Те се възпроизвеждат само от двама родители, кито са вписани в племенните книги, по друг начин не може да стане. Затова те са и чистокръвни.

-      С какво Чистокръвният английски кон се отличава от другите породи?

-      Това е една от най-старите породи в света, отличава се, преди всичко със своята бързина. Може да се каже, че е най-бързият кон в световен мащаб. Има порода в САЩ, която на 400 метра е по-бърза от Чистокръвния английски кон, но само на тази дистанция. При класическите дистанции – от 800 метра до 3-4 хиляди метра гладко надпрепускване, най-бърз е Чистокръвният английски кон.

-      Какви са екстериорните характеристики на животните от тази порода?

-      Това са нежни коне, с грациозни форми, атлетични и много темпераментни. За да развиват добра скорост, те са доста темпераментни, което показаха и победителите в изложението. Те са с по-лесно възбудима нервна система, което прави връзка и с тяхната работоспособност, със скоростта, която развиват. Рекордите в България, например, за 1000 метра са под една минута. Жребецът Татар, който бе отличен на изложението, е рекордьор на България.

-      Колко животни от тази порода се отглеждат в България и къде се извършва развъдна дейност?

-      Около 500 животни имаме от тази порода, което е една относително добра популация. Има държави с много по-ниска популация. В България естествените ареали на развъждане са Североизточна България – Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна. Другият регион е София. Има и малък ареал около Плевен. Но, тук - в Североизточна България, е най-силнят ареал на разпространение на  породата у нас. Това се отнася и за развъдната дейност. Изложението се проведе на територията на конезавод „Стефан Караджа”, който е собственост на „Литекс комерс”. Немалка част от животните, които бяха излъчени като победители са именно собственост на „Литекс комерс”.

-      За какви цели се използват животните от тази порода и какви са хората, които притежават чистокръвни английски коне у нас?

-      Това са хора, които обичат Чистокръвния английски кон. ”Литекс комерс” е най-големият в България собственик на чистокръвни английски коне – с най-много и най-качествените животни. Има много скъпи коне, закупени от Западна Европа  - Англия, Ирландия, Франция. В конезавода  в Стражица са само състезателните коне на „Литекс комерс”, а тези за репродуктивна дейност – кобилите-майки и жребците, са в база край Ловеч. През летните месеци на територията на конзавод „Стефан Караджа” се провеждат националните състезания по надбягвания с чистокръвни английски и арабски коне.

-      Как се представят българските коне от породата на състезания извън страната?

-      Тази година за първи път през последните десет години имаме кон, развъден и роден в България, който се състезава в Германия за нашата страна. Ще следим с интерес неговите резултати.

-      Как се развива коневъдството като сектор в България, има ли криза при него?

-      Световната икономическа криза неминуемо оказа влияние и върху коневъдството. Намаля заплождането, собствениците спряха да заплождат кобилите си, пазарът спадна. Сега се забелязват леки наченки на възвръщане на ниивата на този развъден и хиподрумен процес, но темповете все още са слаби. Ние сме стигали до 120 родени кончета от породата за година, което за България е добре. Стигнахме до 30-40 на година преди 3-4 години. Сега  има малък ръст, има раздвижване, макар да е слабо, но е в положителна  насока.

-      Как се развива секторът като цяло в България?

-      Коневъдството е труден, тежък сектор. Държавни помощи има само за четири породи – Каракачанския кон, Източно българския, Плевенския и Дунавския кон. За тях по мярка „Агроекология” се поучават по 200 евро. Другите породи коне, а у нас има над 20 породи, не получават никаква държавна субсидия. Това оказва влияние върху развъдния процес и върху цялостната работа с конете у нас.

 

 


Сходни връзки

СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-СИЛНИЯТ АРЕАЛ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЧИСТОКРЪВНИЯ АНГЛИЙСКИ КОН У НАС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди