изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:58 EEST
НОВИ БИБЛИОТЕКИ НА ПЛАЖА И В ХОТЕЛИ В АЛБЕНА    
Туризъм

Нови две библиотеки ще бъдат изградени на плажната ивица на Албена, както и още десет в различни хотели в курорта, съобщиха от туристическото дружество. Причината е големия интерес, който първата по рода си плажна библиотека в Европейския съюз, която се намира до хотел „Калиопа”, предизвика.



 Тя бе открита с над 2500 тома на повече от 10 езика. Плажуващите имаха възможност да оставят свои книги, дори да си тръгнат към дома с недочетената книга от плажната библиотека, но при условие, че оставят друга в замяна.

Припомняме, че библиотеката на плажа в Албена е напълно безплатна и има за цел да предложи на туристите допълнително забавление за прекарване на отпуската. Заглавията са грижливо подбрани за всички вкусове – световна класика, трилъри, криминалета, романтични четива, мемоари. Специално за чуждестранните туристи ще се предлага сборник с разкази на Йордан Йовков”, озаглавен “Албена”, издаден на шест езика. Плажната библиотека е изработена от материал, устойчив на силен вятър и екстремно слънце, а в дъждовно време книгите ще бъдат предпазени от винил, който ще се закопчава с цип. Рафтовете са обозначени с национални знамена в зависимост от съответния език на изданията.

Идеята е безплатно и без читателски карти хората да вземат, четат и връщат книгите, както и да оставят свои книги, които вече са прочели. Така библиотеката ще се попълни с нови заглавия. Първата плажна библиотека е с дължина 12 линейни метра и по нея има 140 рафта. На нея могат да се съберат близо 4000 книги.

В края на сезона плажната библиотека вече разполагаше с двойно повече – 5000 книги на 15 езика. Увеличението се дължи както на оставени книги от плажуващи, така и на многобройните дарения от посолства, издателства и частни лица от страната и чужбина. Получени са кашони с книги от домашните библиотеки на българи от различни части на страната, но са получени и издания от сънародници, които живеят в Австрия, САЩ и Нова Зеландия. Дарителите споделяли, че не вече са прочели книгите и биха желали те да донесат радост от четенето на други хора, вместо да ги държат у дома си.

С около 10 000 тома ще разполагат библиотеките в Албена през следващия сезон, сочат разчетите на туристическото дружество.

НДТ

 


Сходни връзки

НОВИ БИБЛИОТЕКИ НА ПЛАЖА И В ХОТЕЛИ В АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди