изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:01 EEST
Законовите поправки за тока минаха на косъм    
ПарламентПромените в Закона за енергетиката, които дават повече права на клиентите на енергото, минаха на косъм на първо четене в енергийната комисия в НС.Председателят на енергийната комисия от ДПС Рамадан Аталай предложи на вносителите от БСП да оттеглят предложените промени. Според него текстовете трябва да се прецизират юридически. Аталай предупреди Явор Куюмджиев от БСП, че ако не изтегли предложението, ще заприлича на ексдепутата от ГЕРБ Валентин Николов да внася предложения за изменения на собствените си предложения. В крайна сметка поправките бяха приети с 11 гласа “за” и 5 “въздържал се”.

Те предвиждат клиентите на енергото да имат право да не си плащат тока, ако сметката им е по-висока с над 50% от средната за последните 6 месеца. Освен това занапред ЕРП-то няма да има право да спира тока за две неплатени сметки, ако са до 155 лв. Възстановяването му пък ще става безплатно и то в срок до 8 часа.От министерството на икономиката и енергетиката казаха, че по принцип подкрепят промените. От ЧЕЗ отправиха критики срещу доста от поправките, а от Енерго Про предупредиха, че това ще им вдигне разходите за догодина със 70 млн. лв., което ще повиши цената.На това депутатът от БСП Явор Куюмджиев контрира да не се плашат хората с повишаване на цените. Досега сме се отнасяли към тези дружества да задоволяваме всяко тяхно желание, посочи той и добави, че клиентът вече не трябва да остава на заден план.На енергийната комисия бяха изслушани за готовността си за зимата и представителите на ТЕЦ-овете от Маришкия басейн – “Марица изток 2”, “AES Марица изток 1” и “КонтурГлобал Марица изток 3”. Те изразиха техническа готовност за зимата, въпреки че не при всички от тях инвестициите са изпълнени на 100%. От държавните мини обаче предупредиха, че е възможна повишена аварийност през зимата, защото в последните няколко години не са извършвани качествени ремонти.Всички ТЕЦ-ове обаче се оплакаха от НЕК, която им дължи пари. За ТЕЦ “Марица изток 2” несъбраните вземания възлизат на 76 млн. лв. - наполовина от НЕК и ЕСО. От ТЕЦ „Марица изток 1” не казаха какви са несъбраните вземания, а от ТЕЦ “Контур Глобал Марица изток 2” си търсят 130 млн. лв. от НЕК и ЕСО. Всичко това рефлектира и върху държавните мини, чиито несъбрани вземания гонят 90 млн. лв, от които 60% просрочени.
 


Сходни връзки

Законовите поправки за тока минаха на косъм | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди