изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-02-03 @ 00:25 EET
Джихад в сърцето на Европа    
Коментари Лагери за подготовка на уахабити дълго и успешно действат в европейските страни. Появяват се все повече факти, свидетелстващи за съпричастността на екстремисти с европейски паспорти към големи терористични атаки, както и към събитията от „Арабската пролет”. Разследване на радио „Голос Росии” потвърждава, че джихадът вече се намира пред вратите на европейските столици.

„Ал Кайда, обади се!”, 20-годишна французойка се опитва да установи връзка с терористите от страшната организация чрез интернет.
Ще си кажете, че това не е нещо сериозно, тъй като малко ли въпроси се отправят по световната мрежа. Обаче френската полиция в този случай демонстрира своя професионализъм: момичето бе задържано, за да се изясни с каква цел тя е търсела контакт с „Ал Кайда”.
Фактите сочат, че радикалните ислямисти са все по-активни във Франция и европейските власти предпочитат да си затварят очите за глобалния проблем, като след всяко терористично нападение твърдят, че става дума само за частен случай. Към това мнение се придържа и експертът Ален Шуе от Центъра за европейска сигурност, разузнаване и стратегия. „От случаите в криминалната хроника става ясно, че има младежи, които често се интересуват в интернет от дейността на „Ал Кайда”. В същото време не трябва да се преувеличават мащабите на това явление – в сравнение с петмилионната мюсюлманска общност във Франция тези случаи са малобройни. Въпреки това, ние предприехме полицейски и правни мерки, които ще ни позволят да действаме с много голямо изпреварване. Имаме мрежа за вътрешно политическо разузнаване, която има пълна представа за случващото се в „рисковите общности”. Съчетанието между юридическите възможности и работата на вътрешното разузнаване ни позволяват плътно да следим всички, които могат да представляват опасност в тази сфера. Това не означава, че става дума за терористи, по-скоро става дума за хора, които биха могли да се поддадат на съблазънта да се присъединят към джихадистите”.
Почетният президент на белгийския Сенат Ан-Мали Лизен посочва: „Както във Франция, така и в Белгия наблюдаваме, че продължава вербуването на младежи, а също така на хора на средна възраст за участие в операции в името на джихада. Хората заминават да воюват заради пари – съществуват определени държави, които финансират подобни операции. Операциите по вербуването се извършват от хора със сунитско вероизповедание и екстремистки възгледи. Смятаме, че държавите, които се занимават с подобни операции, трябва незабавно да прекратят тези действия. С такива операции еднозначно се занимава Саудитска Арабия. В тази страна битуват настроения, че те ще могат да продължат да финансират вербуването и без американската подкрепа, но смятам, че те се заблуждават”.
Още по-шокиращи данни съобщава френският журналист Жан-Мишел Верноше в новата си книга „Заблудилите се”. Той изясни, че последно време във Франция са били подготвени около 400 екстремисти-уахабити, които са заминали да се сражават на страната на сирийската опозиция. Рано или късно те ще се завърнат у дома, но едва ли ще предпочетат мирния живот. Така че джихадът според Верноше вече е пред вратите на европейските градове, но властите продължават да се преструват, че нищо не се случва.
Журналистът също така е уверен, че в случая с Франция става дума вече не само за отделни терористични акции. Според него Катар, който също като Саудитска Арабия е уахабитска държава, малко по малко изкупува Франция. Това миниатюрно емирство с най-висок доход на глава от населението вече притежава футболния клуб „Пари Сен Жармен”, част от акциите на финансовия гигант „Винси”, както и ценни книжа на петролната компания „Тотал”.
Прогнозата на Верноше напомня на сцени от роман-антиутопия: французите не трябва да се учудват, ако след десет години те бъдат принуждавани да извършват намаз пред дулата на автомати, ако бъде срутен храмът на Парижката Света Богородица, ако бъдат изсечени лозята и ако френските жени бъдат задължени да носят забрадки. Това ще бъде нова, уахабитска Франция.
Още една гореща точка са Балканите. Според наблюдателите полуостровът може да се превърне в истински плацдарм за нашествието на радикалния ислям в Европа. В центъра на вниманието на експертите през последните месеци се оказа Черна Гора. От тихата курортна република с учудващо постоянство започнаха да идват съобщения за активността на привържениците на радикалния ислям. Преди известно време се появи информация за задържането на семейство сърби, които са приели уахабитската идеология и обичаи. При обиск в дома на главата на семейството и на неговия зет бяха открити боеприпаси и оръжие. Изясни се, че мъжете периодично са заминавали за участие в сирийската война”, като по този начин са подкрепяли своите единомишленици в борбата срещу Башар Асад.
Приблизително по същото време в северната част на Черна Гора, недалеч от границата с Косово, се проведе традиционният „лагер” на уахабитите. Тази среща се проведе под знамената на Турция и Саудитска Арабия. По последни данни в момента в североизточните райони на Черна Гора (предимно мюсюлманските райони, които са и най-бедни в страната) има най-малко 200 последователи на радикалния ислям. Изглежда, че не са чак толкова много. Но Агенцията за националната сигурност е загрижена от ръста на тези настроения и посочва, че това е пряка заплаха за страната.
А в Босна и Херцеговина уахабитите често дори тренират в училищните спортни зали. И това се случва независимо от факта, че отдавна е известно за съществуването на тренировъчни лагери и цели въоръжени отряди под егидата на „Ал Кайда”. Доказано е, че обучени на територията на Босна и Херцеговина екстремисти са отговорни за взривяването на влаковете в Мадрид през 2004 г. И ситуацията оттогава досега изглежда не се е променила много: по телата на убити в Сирия опозиционни бойци често биват откривани босненски паспорти. Последното подобно съобщение е от 27 септември тази година.
Македония също е запозната с радикалния ислямизъм. Според македонския експерт в сферата на сигурността Иван Бабановски лагери на „Ал Кайда” е имало в тази част от страната, която бе контролирана от „Армията за национално освобождение”. Това са отряди, които нахлуха в Македония от Косово през 2001 г. А между другото и днес в Косово, в неголемия лагер край град Качаник, който се управлява от ветерани от „Освободителната армия”, се обучават доброволци, заминаващи за войната в Сирия
Ако се съберат всички тези факти заедно, става разбираема позицията на европейските столици и Вашингтон. „Независимо Косово” е проект на САЩ и техните съюзници и едва ли нещо се случва на тази територия без знанието на техните високи покровители. За съжаление това е само още една точка в широката география на лагерите за подготовка на екстремисти, които се финансират от Запада, коментира германският експерт Ханс Крех. Той посочва: „На тази тема има много интересен отчет на уважаваното американско списание „Defense and foreign affair strategic policy”, публикуван преди няколко месеца. Ако се вярва на този отчет, спецслужбите на САЩ вече много месеци подготвят в Йордания три хиляди бойци, които да бъдат хвърлени срещу Дамаск. Те вече неведнъж са се опитвали да направят това, но са затънали в боеве с други опозиционни групировки, които не им позволяват да осъществят настъпление. Вероятно това е било планирано в рамките на американската акция за възмездие заради използването на химическото оръжие. В същото време в арабските медии четох, че френските спецслужби също са въвлечени в подготовката на екстремистки отряди”.
В подготовката на екстремисти от европейските си партньори не изостават и източните им съюзници в НАТО. Още повече, че последните събития, в частност сирийският конфликт, с оглед на географското положение още повече засяга техните интереси, посочва политологът Станислав Тарасов, който е експерт по страните от Близкия изток.
Той коментира: „Турция не признаваше присъствието на терористични групировки на своя територия. Но с развитието на събитията те започнаха да проникват в граничните зони, особено в провинция Хатай. Американският, европейският, а след това и турският печат започнаха да признават, че в граничните зони има лагери, в които се осъществява подготовка, или чрез които се извършва транспортирането на екстремисти от различни държави, в частност от Ливан и Турция. Сега, когато са постигнати руско-американските договорености за утилизиране на сирийския химически арсенал, Анкара бе принудена да констатира „ефекта на бумеранга”. Буквално преди броени дни министърът на вътрешните работи Гюлер призна, че Турция последно време е осъществила над сто операции и е задържала е над 300 души, сто от които са от „Ал Кайда”.
Потвържденията за тази гледна точка не са малко. Известно е например, че на Балканите уахабитите вербуват свои привърженици преди всичко в най-бедните провинции и им определят своеобразна „заплата” за спазването на ухабитските традиции, като могат да плащат дори и по сто евро месечно.
А основните „финансисти” на джихада, съдейки по всичко, не желаят да се учат нито от своите, нито от чуждите грешки. Първият ислямски експедиционен корпус бе формиран с подкрепата на САЩ още по време на афганистанската война от 1979-1989 г. Няколко десетки хиляди хора от арабския свят, а също така пакистанци, воюваха срещу съветската армия с активната подкрепа на западните и близкоизточните спецслужби. След изтеглянето на съветските войски местните власти започнаха да „изнасят” от Афганистан и Пакистан екстремисти. Натрупалите боен опит моджахидини се завръщаха по домовете си и се опитваха да променят установения там жизнен ред. Това доведе до рязък скок на насилието: терористични нападения бяха извършени в Саудитска Арабия, Египет, Алжир, Мароко. След това последва „черният” септември 2001 г. в САЩ, взривовете в Мадрид, Лондон, скорошното терористично нападение в Бостън. Въпреки това Западът все още е убеден, че „новите моджахидини” са само марионетки в неговите изкусни ръце и не забелязва, че връзката отдавна е прекъсната. Бившите слуги не признават стопанина и след като се завърнат от Сирия ще се опитат да прекроят своята „родина” според своите понятия.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Джихад в сърцето на Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди