изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:45 EEST
27 739 роби в България    
Новини Такъв извод прави организацията Walk Free Foundation (WFF), която представи съставения от нея Глобален индекс на робството, предаде АФП.


WFF е създадена през май миналата година от австралийския филантроп Ендрю Форест. Организацията има подкрепата на бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, експремиерът на Великобритания Тони Блеър, Бил Гейтс, Ричард Брансън.

“Мнозина са изненадани да чуят, че робството още съществува, макар официално краят му да е сложен през XIX век”, казва изпълнителният директор на WFF Ник Гроно. И обяснява елементите на съвременното робство: “Хората са контролирани чрез насилие. Те биват измамени или принудени да вършат работа, при която са икономически експлоатирани. Живеят с минимално заплащане на труда им, а понякога и изобщо без такова, и нямат свободата да напуснат.”

Тежестта на натрупани дългове, трафикът на хора, принудителните бракове, включително на непълнолетни, както и експлоатирането на детски труд също са модерно робство.

Изследването обхванало 162 държави, подредени по Глобалния индекс на робството. Той се изчислява въз основа на три главни критерия - брой на хората, живеещи в робски условия във всяка страна, случаите на трафик на хора от и във държавата, количеството принудителни бракове (и на деца).

Първото място в класацията е за Мавритания (изчислено по процент от населението). В тази страна случаите на съвременно робство са най-много - 151 353 при 3,796 млн. население.

България заема 56-о място в световен мащаб и 5-о в Европа. Според WFF робите у нас са 27 739. В Румъния те са 24 141 (125-о място в света, 14-о в Европа). На дъното на класацията са Великобритания, Ирландия и Исландия съответно с 4426, 321 и 22-ма роби.

По абсолютен брой на хора в робство първенец е Индия - 13,95 млн.

72% от съвременните роби живеят в Азия, в Европа са 1,82%.

http://www.trud.bg/


 


Сходни връзки

27 739 роби в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди