изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:43 EEST
Над 5000 обаждания за русото ангелче от циганския катун    
По света Гръцката полиция е изпратила на Интерпол всички доказателства, с които разполага за русото момиченце със зелени очи намереното в циганско семейство, включително ДНК проби, за да се търси възможно съвпадение в списъка на изчезнали деца. Гръцките власти са поискали още Интерпол да помогне в откриването на истинските родители на Мария, предаде Ройтерс.

Детето, както съобщи БЛИЦ, говори само няколко думи на цигански диалект и на гръцки, а полицията предполага, че момиченцето е от някоя северна или източна европейска държава - от Скандинавия или от България.

Заради мистерията с русия ангел без самоличност, къкто пише „Та неа”, гръцките власти са се свързали и с други международни организации и благотворителни групи, които се занимават с изгубени или отвлечени деца. Полицията разпространи снимка на Мария, която е публикувана от повечето медии.

Четиридесетгодишната жена и 39-годишният мъж са арестувани и обвинени в отвличане, а полицията разследва дали детето е жертва на трафик на хора. Това стана след като ДНК тестове показаха, че двойката в ромския лагер, с която Мария е живеела, не са нейни биологични родители.

По време на разпита двойката роми са дали най-малко пет противоречиви отговора за това защо Мария живее с тях, включително че детето било намерено пред супермаркет.

Жената разполага с два различни документа за самоличност и други документи, които сочат, че двойката има 14 деца, като шест от тях следва да са се родили за по-малко от 10 месеца. Те получавали 2 790 евро месечно помощи за дете, съобщи източник от полицията. Според някои информации то е било принуждавано да проси.

В отговор на молбата за помощ, от вчера са получени над 5000 обаждания от хора, които търсят изчезналите си деца, или предоставящи информация. Детето е под грижите на благотворителната организация "Детска усмивка" и е в добро здраве.

Местният полицейски началник Василис Халастис заяви пред гръцката телевизия: "Винаги търсим изгубени деца. В този случай е обратното - биологичните, истинските родители. Това е безпрецедентно".

Снимките на детето се публикуват с прокурорско разрешение. Умоляват се всички, които разпознаят детето или имат информация да позвънят на телефон 0030 2410-683171 или 0030 2410-683184-5 в полицията на град Лариса.

http://www.blitz.bg

Българчето, открито в цигански катун в Гърция, не знае какво е игра

Четиригодишно дете, наричано Мария, бе открито в цигански катун при рутинна полицейска проверка в град Фарсала, близо до Лариса, Централна Гърция.

Според една от версиите на 40-годишната ромка, която в началото се представяла за негова майка, детето е родено от българка, която го изоставила.

Несъвместимият с местните външен вид на момиченцето - русокосо и зеленооко, озадачило полицаите, при което мъжът и жената, с които живеело и които са с много по-тъмен цвят на кожата, били задържани. При последвалия разпит и двамата заявили, че са биологични родители на малката Мария, която говори само няколко ромски думи и има забавено за годините си психическо развитие. ДНК тестове обаче показали, че момиченцето не е роднина със семейството.

Снимки и данни на детето са изпратени до организации, занимаващи се с изчезнали малолетни. Подаден е сигнал и до Интерпол.

Според информация 4-годишното дете е забелязвано в град Ламия, където просело. В началото било само, а по-късно придружавано от "майката".

Констатацията на психолога, прегледал детето, е, че то се държи като зверче. Ще бъде изследвано и от антрополог, за да се определи евентуално от профила на костите неговият произход.

От полицията и прокуратурата са убедени, че става въпрос за отвличане.

Случаят започва да се разплита, след като назначената ДНК експертиза доказва, че ромите - 39-годишен мъж и 40-годишна жена, не са биологични родители на детето. В хода на разпитите ромите посочили пет противоречиви версии за произхода на детето и начина, по който е попаднало при тях. Едната гласи, че момиченцето е изоставено от майка си, която е българка, тъй като не е имала възможност да се грижи за него. Това твърди и адвокатът на ромите.

Циганката съжалила момиченцето и решила да го вземе с мисълта, че там, където се хранят 5 деца, ще се храни и още едно. Властите обаче предполагат, че малката Мария е била похитена малко след нейното раждане през 2009 г.

"Незаконното осиновяване на малката Мария е проведено с посредничеството на трето лице, което се издирва", посочват властите.

Актът за раждане на детето е издаден от община Атина, откъдето на свой ред критикуват правния режим за регистриране на дете като "проблемен и остарял", тъй като за издаване на акт за раждане не се изисква удостоверение за раждане от болницата, а е достатъчно само изявлението на един родител и двама свидетели, които са присъствали на раждането.

В ромските общества стават много незаконни осиновявания с цел да се ползват държавните помощи.

В момента момиченцето е предадено на организацията "Усмивката на детето", която е временен попечител на Мария.

"Детето е добре и прави опити да си играе с негови връстници, ако изобщо знае какво означава игра", сподели за в. "24 часа" председателят на асоциацията Костас Янопулос.

"Ще остане при нас, докато съдът реши каква ще бъде неговата съдба. Надяваме се хората да откликнат с информация и детето да намери родителите си", допълни още той.

Една от версиите, по които работи полицията, е, че вероятно става въпрос за трафик на деца, принуждавани към просия.

Междувременно в процеса на разследване стана ясно, че 40-годишната ромка притежава две лични карти с различни имена, като има и две семейства. Едното е на територията на община Лариса, където тя е регистрирана като майка на пет момичета и едно момче. Другото е в община Трикала, където се появява като майка на четири момичета. Според тази информация се оказва, че през 1993 г. жената в рамките на 5 месеца - от юни до ноември, е родила три деца. От октомври 1994 г. до февруари 1995 г. родила други три деца.

Що се отнася до 39-годишния циганин, при него се появява регистрирано и трето семейство във Фарсала, в което той се явява баща на още четири деца.

Двамата псевдородители успели да извадят и данъчен номер на непълнолетната Мария.
Срещу тях е повдигнато обвинение за отвличане на малолетни и представяне на фалшиви удостоверения.

Да бъде оказана подкрепа на малката Мария, се разпореди и премиерът на Гърция Андонис Самарас.

Полицейските разследвания продължават, а след устна заповед на главния прокурор на Лариса се публикуват снимки на момичето с молба всеки гражданин, който знае нещо, да се обади на номер 0030 2410-683171 и 0030 2410-683184-5 в полицейския участък.

Очевидно е, че зад случая с 4-годишното дете стои схема за покупко-продажба на малки деца, в която са забъркани държавни служби и лекари, коментират гръцки медии, според които страната може да бъде разтърсена от голям скандал.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Над 5000 обаждания за русото ангелче от циганския катун | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.04 секунди