изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-12-01 @ 11:57 EET
С ЕНЕРГИЯ ОТ СЛЪНЦЕТО ОСВЕТЯВАТ ДАМБАТА В БАЛЧИК    
НовиниС улично осветление със светодиодни лампи, захранването от фотоволтаични панели, е вече уличното осветление на крайбрежната алея Дамбата, която свърза Балчик и Албена.
Balchik/Балчик  Balchik/Балчик  Balchik/Балчик

Пилотното изграждане на напълно новото като концепция улично осветление, което да използва най-новите технологии в областта на осветлението и захранването от местен енергиен източник, е реализирано по проект “Пилотен модел на изграждане и финансиране на слънчево улично осветление в Черноморските общини”. Той бе изпълнен от Черноморски енергиен клъстер в партньорство с община Балчик и Асоциацията на българските черноморски общини.

Изградената система е уникална за България с това, че за първи път, основният захранващ източник е генерираната от фотоволтаичните панели електроенергия, а като резервен източник в аварийни случаи е предвидено да се използва електроенергия от електропреносната мрежа, посочват от асоциацията. Преди прилагането на мерките за енергийна ефективност и ВЕИ, осветлението на алеята се осъществява от 51 броя осветителни тела  тип «Gamma tohrn”, 12 броя фенери “Noemi” и 10 сферични осветителни тела. Всички осветителни тела са с натриеви лампи с високо налягане (НЛВН), с обща мощност 5,75 kW. Уличното осветление работи 3650 часа годишно при средна годишна консумация 21 MWh.

Новата улична осветителна уредба включва 68 улични осветителни стълба със светодиодни лампи. Всяка лампа е с мощност от 20 W, като общата инсталирана мощност е 1 360 W. Зарядната фотоволтаична станция се състои от 18 поликристални фотоволтаични панели с единична мощност от 240 Wp. Общата инсталирана мощност е  4,32 kWp. Гаранционният срок на фотоволтаичните панели е 25 години, а на LED лампите – 35 000 часа. Очаква се, благодарение на новото осветление, годишно да се спестяват 23 MWh електроенергия и 47,3 t вредни емисии CO2. НДТ

 

 


Сходни връзки

С ЕНЕРГИЯ ОТ СЛЪНЦЕТО ОСВЕТЯВАТ ДАМБАТА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди